09.16.2024

İngiltere: İsrail’e silah sevkiyatını askıya almak akıllıca değil

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron İsrail’e silah satışının askıya alınmasına karşı çıkıyor ancak İsrail’in Refah’ı işgal planını eleştiriyor.

BBC’ye konuşan Cameron, ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapılan ve İsrail’in Gazze’nin güneyinde, bölgenin geri kalanından kaçan Filistinliler için bir sığınak haline gelen şehre saldırması halinde silah ihracatına bazı kısıtlamalar getirilmesini öneren yorumlara katılmadığını söyledi.

ABD: İsrail’in sivilleri kasten hedef aldığına dair kanıtımız yok ABD: İsrail’in sivilleri kasten hedef aldığına dair kanıtımız yok

“En son bunu yapmam istendiğinde bunu yapmadım ve sadece birkaç gün sonra İran’dan İsrail’e acımasız bir saldırı oldu … Bence bu tamamen yanlış bir mesaj olurdu” diyerek İran’ın geçen ay İsrail’e düzenlediği ve herhangi bir can kaybına yol açmadığı bildirilen doğrudan saldırıya atıfta bulundu.

“Bugün sadece silah ihracatı konusundaki yaklaşımımızı değiştireceğimizi açıklamak Hamas’ı daha da güçlendirir ve bir rehine anlaşması ihtimalini azaltır.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim’de “Hamas’ı ortadan kaldırmak için” Refah’ı işgal etme planlarını uygulamaya geçireceğini defalarca söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının başladığı Ekim ayından bu yana en az 34.971 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 78.641 kişinin de yaralandığını bildirdi.

“ABD’nin silah sevkiyatını askıya alması İsrail’i durdurmayacak” “ABD’nin silah sevkiyatını askıya alması İsrail’i durdurmayacak”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in geniş çaplı bir kara operasyonu başlatması halinde Gazze’nin “büyük bir insani felaket ” tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail güçlerinin sınır kapılarını kapatmaya devam etmesi nedeniyle Dünya Gıda Programı ve BM yardım kuruluşu Unrwa’nın Gazze’nin güneyinde dağıtmak üzere gıda stoklarının “yarına kadar” tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA Başkanı Georgios Petropoulos, X’te yayınlanan bir video açıklamasında “Gazze’deki insani durumun aşağı doğru bir sarmal içinde olduğu” uyarısında bulundu ve “derhal yardım ve yakıt girişi” çağrısı yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da İsrail’e Refah’taki askeri operasyonlarını durdurması ve Gazze’ye yardım geçişine izin vermek için sınır kapısını yeniden açması çağrısında bulundu.

ABD: İsrail Refah’ı işgal ederse silah sevkiyatı duracak ABD: İsrail Refah’ı işgal ederse silah sevkiyatı duracak

X’te yayınlanan bir açıklamada bakanlık, İsrail’in Gazze’nin en güneyindeki kente yönelik saldırısını kınadı ve bunun “Gazze’deki sivil nüfus için felaket bir duruma” neden olabileceği uyarısında bulundu.

Bakanlık İsrail’i “rehinelerin derhal serbest bırakılmasını ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasını mümkün kılacak tek yol” olan müzakerelere dönmeye çağırdı.

İsrail’in en büyük destekçisi olan ABD’de, ülke içinde ve uluslararası alanda artan baskılar Biden’ın ilk kez İsrail’e yapılan yıllık 3 milyar dolarlık askeri yardımın kesilmesi ihtimalini gündeme getirmesine yol açtı.

Cameron, silah satışını askıya alma planlarını reddetmesine rağmen, hükümetinin sivilleri korumak için “bir planları olmadığı sürece” İsrail’in Refah’a saldırısını destekleyemeyeceğini söyledi.

BBC’ye verdiği demeçte “Bu planı görmedik, dolayısıyla Refah’ta büyük bir operasyonu desteklemiyoruz” dedi.