10.18.2024

İnsan cesetleri, ‘kompost’ gübre yapılmaya başlandı

New York, cesetlerden kompost yapılmasına onay veren 6. eyalet oldu

Washington, Colorado, Oregon, Vermont ve California eyaletlerinin ardından New York da kişilerin tercih etmeleri durumunda öldükten sonra bedenlerinin organik bir gübre çeşidi olan komposta dönüştürülmesini onayladı.

ABD’nin New York eyaleti, cesetlerin organik bir gübre çeşidi olan komposta dönüştürülmesine onay veren altıncı eyalet oldu. New York’un Demokrat Partili Valisi Kathy Hochul, “insan kompostlama” (human composting) olarak da bilinen uygulamayı yasalaştıran yasal düzenlemeye cumartesi günü (31 Aralık) imza attı.

Bu kararla birlikte New York, söz konusu işlemi 2019 yılında yasalaştıran Washington, 2021 yılında yasalaştıran Colorado ve Oregon ve 2022 yılında yasalaştıran California’nın ardından, kişilerin öldükten sonra bedenlerinin komposta dönüştürülmesine izin veren altıncı eyalet oldu.

Nasıl yapılıyor?

“İnsan kompostlama” işlemi ise şu şekilde gerçekleştiriliyor:

Ölen kişinin bedeni yeniden kullanılabilir bir kabın içine alınıyor; kabın içinde aynı zamanda ağaç yongaları, yoncalar ve saman gibi bitki materyalleri de bulunuyor. Böylelikle doğal yollardan ortaya çıkacak mikroplar yoluyla bedenin yaklaşık bir ay içinde çözünmesi için gerekli ortam oluşturuluyor. İşlemin sonunda ise ağaç dikmek veya toprağı zenginleştirmek için kullanılabilecek yaklaşık 36 torba kompost ortaya çıkıyor. Cesetler komposta dönüştürüldükten sonra herhangi bir bulaşım olmaması için ısıtılıyor ve ortaya çıkan gübre ölünün yakınlarına veriliyor.

BBC’nin aktardığına göre, ABD merkezli Recompose şirketi, bu hizmetin tabutla gömülme veya yakılmaya göre yaklaşık 1 ton daha az karbon açığa çıkardığını aktarıyor. Yöntemi savunanlar da pek çok kentte mezarlık sıkıntısı olduğunu, bu yöntemin buna da çözüm olacağını iddia ediyor. New York’taki Katolik piskoposlara göre ise bu, etik bir sorun yaratıyor. Piskoposlar, cesetlerin “evsel atık” gibi değerlendirilmesini eleştiriyor.