05.04.2024

İnsanlık suçu işlendi, zulüm sürüyor!

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısında 3 fertlerini kaybeden Şenyaşar ailesi katliamın 4. yıldönümünde Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti kitlesel olarak gerçekleştirdi. Dosyanın gizlendiğini söyleyen avukatlar, “Hukuksuzluğa dur demek, bu zulmü sonlandırmak için buradayız” dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinde başlattığı Adalet Nöbeti 463’üncü gününde devam ediyor.

Anne ve oğlu, katliamın yıldönümü olmasından kaynaklı nöbet alanına diğer günlerden daha geç bir saatte geldi.

Suruç ilçesindeki anma etkinliklerinin ardından anne ve oğlu, Urfa Adliyesi önüne gelerek yüzlerce kişi ile birlikte Adalet Nöbeti’ni başlattı.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kitlesel olarak tutulan nöbete, platform birleşeni örgütlerin temsilcilerinin yanı sıra Şenyaşar ailesinin avukatları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Urfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol, Urfa Barış Annesi Meclisi üyeleri, Mezopotamya Kültür Merkezi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), HDP Urfa, Antep il örgütleri temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Ailenin avukatlarından Serhat Kurt, Yıldız ailesinin saldırı ve saldırı sonrası kamu olanaklarını kullandığını dile getiren Kurt, dosyanın kendilerinden “gizlendiğini” söyledi.

Biz dosya avukatları olarak Emine annenin adalet nöbeti süresince sayısızca gözaltı işlemi ve engellemelere rağmen ısrarla yürütmüş olduğu adalet talebinin yanında olgumuzu ve sonuna kadar her türlü hukuki yardımı sağlamaya devam edeceğimizi ailenin talepleri karşılana dek yanlarını bir kez olsun terk etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Kamuoyunun vicdanını etkileyen bu vahim saldırının üzerinden geçen süreye rağmen halen ciddi bir aşama kaydedilememesinin ve adalet beklentisinin acılı bir annenin defalarca gözaltı işlemi ve ifade ile karşı karşıya bırakılacak şekilde adliye bahçelerinde dile getirmek zorunda bırakılmasını da biz dosya avukatları olarak kabul etmiyoruz.

‘İnsanlık suçu işlendi’

Ardından konuşan Ferit Şenyaşar, dosyanın 4 yıldır gizlilik kararıyla korunduğunu belirterek, “Davamıza milyonlar sahip çıktı. İktidar milletvekilini koruyor. Hastanede insanlık suçu işlendi. Bir hakikat var o da ortaya çıktı. Ama zulüm devam ediyor. Savcılar bizden kaçıyor. Biz haklıyız biz kazanacağız. Taleplerimiz hukuki. Sonunda kazanan adalet, hukuk olacak” dedi.

‘Bu zulmü sonlandırmak için buradayız’

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Meliscan Güneş, “Adalet talebinin yargı makamları tarafından halen yerine gelmediği gibi aksine anne Emine Şenyaşar ve Oğlu Ferit Şenyaşar’a toplamda 20 soruşturma başlatılarak adil yargılanma talepleri baskılanarak bertaraf edilmek istenmiştir” dedi.

Tüm baskılara rağmen mücadelelerinin sürdüğünü belirten Güneş, ÖHD’nin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Hastane dosyasındaki hukuksuzlukların, ihmalkarlıkların son bulmasını, soruşturma dosyasındaki gizlilik kararının kaldırılıp faillerin gerekli cezaları almasını ve Fadıl Şenyaşar’ın yargılandığı davanın adil bir şekilde devam etmesi için derhal gerekli sürecin başlatılmasını talep ediyoruz. Emine annenin sesi olmaya devam edeceğiz. Hukuksuzluğa dur demek, bu zulmü sonlandırmak için buradayız.

‘Annenin talepleri bizim talebimiz’

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Adalet Nöbeti’nde Şenyaşar ailesinin sembol haline geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

Şenyaşar ailesinin maruz kaldığı katliam gibi bir çok kesimin adalet arayışı var. Bu adalet arayışı Şenyaşar ailesinin arayışında somutlandı. Annenin talepleri bizim talebimiz. Herkesin gözü önünde bir katliam yapıldı. Gerçek failler yargılanana kadar bu mücadelede el ele vermek zorundayız. Sadece Şenyaşar ailesi değil herkes AKP-MHP faşist iktidarından nasiplerini alıyor. Biz bir görev ile karşı karşıyayız. Adalet Nöbeti’nin sonuna kadar yanındayız. Gerçek sorumlular yargılana kadar bu görevimiz sürecek.

‘Zalimlere karşı bir milim geri adım atmayacağız’

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise, şunları söyledi:

Urfa adalet binası içindekiler acınacak durumda. Katliam oldu, bakan, vali, kaymakam vardı önlem alınmadı ama bugün burada yüzlerce polis var. Ne söyleyelim? Urfa peygamberler şehri ama Nemrûdlar, zalimler de var. Bu güvenlik o insanlar katledilmeden alınabilinirdi. Acınacak durumdasınız. Biz adalet istemekte ısrar edeceğiz. Siz susturmaya çalıştınız ama Emine Şenyaşar sembol oldu. Dünyaya sesini duyurdu. Zalimlere karşı bir milim geri adım atmayacağız.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, adaletin yerinin bulmamasından kaynaklı acının katmerlendiğini belirterek, “Adaletin olmadığı bir ülkede sağlıktan bahsedilemez. Bir an önce adalet sağlanmalı” dedi.

Ardından nöbet alanında adalet kürsüsü kuruldu. Kürsüye çıkan yurttaşlar ailenin adalet talebine dair konuşmalar yaparak, aile ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. Nöbet kürsü konuşmalarının ardından sonra kitlesel tutulan Adalet Nöbeti ile sürdü.