05.06.2024

Irak, Türkiye’yi BMGK’ye şikâyet etti

Irak, 9 sivilin öldüğü Zaho katliamına ilişkin BMGK’den acil oturum talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, ülkenin kuzeyine yapılan topçu saldırısı nedeniyle Ankara’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikâyet etti. Irak, saldırıyı görüşmek üzere BMGK’den acil bir oturum talep etti. Irak medyası BMGK oturumunun salı günü düzenleneceğini bildirdi.

20 Temmuz Çarşamba günü Kuzey Irak’ın Zaho ilçesine düzenlenen saldırıda aralarında bir çocuğun da bulunduğu 9 sivil ölmüş, 20’si de yaralanmıştı. Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik suçlamaları kabul etmeyerek saldırının ¨terör¨ kaynaklı olduğunu öne sürmüştü. Bağdat yönetimi ise Türkiye’yi, Irak’ın egemenliğini alenen ihlal etmekle suçlamıştı.

Saldırıyla ilgili bugün (23 Temmuz Cumartesi) Irak parlamentosunda düzenlenen oturumda milletvekilleri, olayla ilgili soruşturmanın derinleştirilmesi için komisyon kurulmasına karar verdi. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmad al-Sahaf, bakanlığın Irak’ın Ankara’daki maslahatgüzarını geri çağırdığını yineledi.

TÜRKİYE VE IRAK ARASINDAKİ GERİLİM

Türkiye ve Irak arasında son dönemde Dicle ve Fırat nehir havzalarından su paylaşımına ilişkin görüşmeler yürütülüyordu. Saldırı sonrası oluşan gerilimin, söz konusu görüşmeleri olumsuz etkileyebileceği yorumları yapılıyor. Irak, zaman zaman su paylaşımı konusunda Türkiye’ye suçlamalar yöneltiyor. 

Bağdat yönetimi ayrıca, “Ankara’dan resmi bir özür sunmasını ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesini” istedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıyla ilgili TRT Haber’e yaptığı açıklamada, “TSK aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” demişti.