04.28.2024

İran Darkhoin’deki “Karun” nükleer santralinin inşaatına başlandı

İran’ın nükleer santrali Karun açılıyor: 8 yıl ve 2 milyar dolar

İran devlet televizyonu, ülkenin güneybatısında 300 megavat kapasiteli yeni bir nükleer santral inşaatına başladığını duyurdu.

İran devlet televizyon ve radyo ajansının bildirdiğine göre, Karun olarak bilinen 300 megavat kapasiteli yeni santralin inşaatı 8 yıl sürecek ve yaklaşık 2 milyar dolara mal olacak. Santralin İran’ın petrol zengini Huzistan eyaletinde, Irak sınırına yakın bir yerde kurulacağı belirtildi. İnşaat sahasının açılış törenine, Nisan ayında Karun için inşaat planlarını ilk kez açıklayan İran’ın Atom Enerjisi Kurumu başkanı Muhammed İslami katıldı.

ABD, NÜKLEER ANTLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

ABD, eski Başkanı Donald Trump döneminde, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.