05.18.2024

İran Dışişleri Bakanı Beyrut’ta mevkidaşı ile bir araya geldi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Beyrut’ta mevkidaşı ile bir araya geldi

İran Dışişleri Bakanı Abdullahian, mevkidaşı Abdullah Bouhabib ile düzenlediği basın toplantısında şunları ekledi: “İran ve Lübnan, savaşın çözüm olmadığını teyit ediyor ve biz de savaşın kapsamını genişletmeyi düşünmüyoruz.”

“Lübnan’daki yetkililerden iyi raporlar aldık ve İran yalnızca Lübnan için en iyisini istiyor.”

İran Dışişleri Bakanı, “Filistin direnişi ve Hamas’ın Siyonist suçlarla siyasi düzeyde de mücadelede üzerine düşeni isabetli bir şekilde yaptığına” dikkat çekerek, “Siyonist İsrail ve destekçilerinin Gazze’de 4 ay süren savaşın ardından herhangi bir başarı elde edemediğini” vurguladı.

Lübnan ve işgal edilen Filistin arasındaki sınır, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana Lübnan Hizbullahı ile işgalci İsrail güçleri arasında aralıklı çatışmalara tanık oldu; Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan cephesinin “Gazze’yi destekleyen” bir cephe olduğunu duyurdu.

Abdullahian, “işgal varlığının Amerika’yı Orta Doğu’daki savaş bataklığına sokmaya çalıştığını” vurgulayarak, “savaşın çözüm olmadığını ve ABD’nin işgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya devam eden desteğinin yalnızca kesin bir başarısızlıkla sonuçlanacağını” vurguladı. İran haber ajansı “IRNA”, Abdullahian’ın Lübnan ziyaretinin Suriye’yi ve belki başka ülkeleri de kapsayan bir gezinin parçası olduğuna dikkat çekti.

Lübnan Dışişleri Bakanı ise şu açıklamayı yaptı: “Uluslararası toplum sorumluluklarını yerine getirmeli, Siyonist İsrail’i caydırmalı ve Gazze’ye yardım ulaştırmalı.” Abdullah Bou Habib şunları ekledi: “Lübnan hiçbir zaman savaş istemedi ve biz bölgede istikrar, sükunet, kapsamlı ve adil barış istiyoruz.”

Lübnan’daki görüşmelerine Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile görüşerek Lübnan ve bölgedeki durumun ele alındığı görüşmeye başlayan Abdullahian, dün akşam Cuma günü Beyrut havalimanına vardığında şunları söylemişti: “Tel Aviv 4 ay sonra Gazze’deki soykırım, belirtilen hedeflerden hiçbirine ulaşamadı. Bugün şahit olduğumuz şey Allah’ın sayesinde, Lübnan’da, Filistin’de ve bölgedeki direnişin gücüyle başarılmıştır. Filistin ve Lübnan’daki direnişin liderleri hem sahada hem de siyasi alanda büyük bir başarı elde etmiştir. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan bugün yaptığı açıklamada, “İran ve Lübnan Savaşın çözüm olmadığını teyit ediyorlar ve biz de savaşın kapsamını genişletmeyi düşünmüyoruz” dedi.

Hizbullah Generali Sayın Hasan Nasrallah, bölgedeki gelişmelerle ilgili, Siyonist işgalci oluşumun Lübnan’da atacağı her adımın “Netanyahu’nun son gününü belirleyeceğini” vurguladı. Gazze’ye yönelik 127 gündür süren saldırı boyunca işgalci İsrail tarafı ilan ettiği hedeflerden hiçbirine ulaşamadı.”

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan “Beyrut’ta Netanyahu bataklıktan çıkmak için nafile çabalıyor.”