09.19.2024

İran doğruladı! ABD’de tutuklu bulunan 5 İranlı serbest bırakıldı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali BakıriBD’de tutuklu bulunan İranlı 5 kişinin serbest bırakıldığını doğruladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, Washington ile imzalanan mahkum takası anlaşması kapsamında ABD’de tutuklu bulunan 5 İran vatandaşının serbest bırakıldığını doğruladı.

İran, ABD’de tutuklu bulunan İranlı 5 kişinin serbest bırakıldığını doğruladı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda ABD’de hapsedilen İranlı 5 mahkumun serbest bırakılmasına ilişkin açıklamada bulundu.

“5 VATDANDAŞIMIZ SERBEST BIRAKILDI”
Bakıri, “ABD’nin hukuki olmayan yaptırımlarını delme bahanesiyle bu ülkede tutuklanan 5 vatandaşımızın serbest bırakılmasından dolayı çok mutluyuz ve onların sevdiklerinin kollarına dönmelerini tebrik ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

İki ülke arasındaki görüşmelere aracılık eden ülkelere de değinen Bakıri, “İran vatandaşlarının serbest bırakılmasına yol açan süreçteki önemli rollerinden dolayı Katar ve Umman hükümetlerine teşekkür ederiz.” dedi

İran basınında yer alan haberlerde, İran vatandaşı Mehrdad Muin Ensari ve Rıza Serhengpur adlı iki mahkumun Katar’ın başkenti Doha’ya geldikleri ve buradan Tahran’a nakledilecekleri aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, sabah yaptığı basın açıklamasında “iki mahkumun kendi istekleri ile İran’a döneceğini, bir mahkumun üçüncü bir ülkedeki ailesinin yanına geçeceğini, iki mahkumun ise ABD’de kalmak istediğini” açıklamıştı.

İran’ın serbest bıraktığı ABD vatandaşları ise Siyamek Namazi, İmad Şarki ve Murad Tahbaz ile isimleri açıklanmayan iki kişiden oluşuyor.