09.16.2024

İran: Fransa, Almanya ve İngiltere siyasi mantıktan yoksun

İran, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin itidal çağrılarına tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin itidal çağrılarının “siyasi mantıktan yoksun olduğunu ve uluslararası hukuk ilkeleriyle çeliştiğini” açıkladı.

İngiltere, Fransa ve Almanya dün yaptıkları ortak bir bildiri ile İran ve müttefiklerinin İsrail’e karşı gerilimi tırmandıracak, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması ihtimallerini tehlikeye sokacak saldırılardan kaçınmasını istemişti.

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniyeh, 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğramış, bu suikastın ardından İran, katil İsrail’e karşı misilleme tehditlerinde bulunmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, “Siyonist rejimin (İsrail) suçlarına herhangi bir itirazda bulunmayan E3 açıklaması küstahça, İran’dan egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlaline karşılık vermemesini talep ediyor” dedi.

Tahran’ın İsrail’i caydırmaya kararlı olduğunu söyleyen Kanaani, Paris, Berlin ve Londra’ya “Gazze’deki savaşa ve İsrail’in savaş yanlısı adımlar atmasına karşı harekete geçme” çağrısında bulundu.