05.03.2024

İran Ordusu Mahsa Emini’nin ölümüyle ilgili yazılı açıklama yayınladı!

Geçen hafta İran’da Mahsa Emini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra polis stolar devam ediyor. Polis, gösterileri bastırmak için protestoculara karşı sert müdahalede bulunmaya devam etmesine karşılık İran Ordusu eylemlerin dış güçler tarafından planlandığını öne sürerek Emini’nin fenalaşarak öldüğünü öne sürdü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, polis şiddetiyle hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümü sonrasında ülkedeki genelindeki protestolarla ilgili olarak yazılı açıklama yayınladı. Yayınlanan açıklamaya göre protestoları, “siyonist rejimin (İsrail) ve onun ülke içindeki unsurlarının İran’a karşı eylemleri” olarak tanımladı.

Açıklamada, Mahsa Emini’nin ölümü nedeniyle “yas tutuyor gibi görünen isyancıların, düşmanları, halka yönelik yaptırım çemberini daraltmaya, bilim adamlarına suikast düzenlemeye, ekonomik baskıları sürdürmeye teşvik edenler” olduğu ifade edildi.

İran polisinin göstericilere yönelik müdahalelerine tam destek veren Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasında polislerin sert müdahalelerini desteklerken “Yargıdan, sokakta olduğu kadar sosyal medyada da yalan haber ve dedikodu yayan, toplumun psikolojik güvenliğini tehlikeye atanların tespit edilerek onlara karşı kararlılıkla hareket edilmesini talep ediyoruz.” sözlerini kullandı.

NE OLMUŞTU?


Tahran’da 13 Eylül günü “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi hem İran’da hem yurtdışında çok ses getirmiş rejimin baskıcı kurallarına karşı kadınlar sokağa çıkıp protesto düzenlemişti.

halkın tepkisinden sonra Tahran polisinden yazılı açıklama yayınlayarak, İrşad devriyesinin Emini’yi bir saatlik “brifing” için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiğini iddia etmişti.

İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde ise Emini’nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor. Görgü tanıkları ise polisin, genç kadının “aniden” bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Emini’nin polis merkezine getirilmeden önce polis tarafından şiddete uğradığını ifade ettiler.

Mahsa Emini’nin 17 Eylül günü düzenlenen cenaze töreni sonrasında başta Tahran olmak üzere ülkenin batısındaki kentlerde protesto gösterileri başlamıştı. Şu ana kadar Tahran, Senendec, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zencan, İlam, Mazenderan Hemedan başta olmak üzere birçok şehirde gösteriler düzenlendi. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde birçok noktada eylemciler ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği görülüyor