09.20.2024

İran-Suudi Arabistan normalleşmesi: Suudi Dışişleri Bakanı Tahran’a gidiyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’ın “yakın zamanda” ülkesini ziyaret edeceğini belirtti.

Riyad ve Tahran yönetimi, 7 yıl aradan sonra 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. İran ile Suudi Arabistan’ın 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmesiyle İran’ın Riyad Büyükelçiliği ile Cidde Konsolosluğunun açıldığını hatırlatan Kenani, kısa sürede Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliğinin de açılacağını söyledi. Kenani, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın daveti üzerine Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan’ın “yakın bir zamanda” İran’ı ziyaret edeceğini ve ülkesinin Tahran Büyükelçiliğinin açılışına katılacağını duyurdu.

Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan, 6 Nisan’da Pekin’de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı. İran, 23 Mayıs’ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Enayeti’nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamış, 6 Haziran’da İran’ın Riyad Büyükelçiliği 8 Haziran’da Cidde Konsolosluğu yeniden açılmıştı.

KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ: “İRAN’IN NÜKLEER DOSYASINDA ETKİLİ İŞ BİRLİĞİ İÇİN HAZIRIZ”
Öte yandan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin İran’ın “nükleer dosyasında” etkili işbirliğine hazır olduğu belirtildi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dışişleri bakanları düzeyinde yapılan toplantı sonrasında KİK’ten açıklama yapıldı. İran’ın nükleer anlaşma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam iş birliği yapması gerektiğini ifade edilen açıklamada, KİK ülkelerinin İran’ın nükleer dosyasıyla ilgili etkin bir şekilde işbirliği yapma ve ilgilenme konusundaki istekliliğine işaret edilerek, ilgili ülkelerin tüm müzakere ve toplantılara katılması gerektiği vurgulandı.