İran’da kız öğrencilere yönelik kimyasal gazlı saldırılar yaşanıyor. 800’e yakın öğrencinin zehirlendiği olaylarla ilgili soruşturma başlatıldı. Bu sabah da yeni zehirlenme vakaları görüldü.
İran’daki okullarda, rejim karşıtı protestolara katılan kız öğrencilere yönelik gözaltı, darp, okuldan uzaklaştırmalar sürerken 16 ilde şimdiye kadar 800’den fazla öğrenci kimyasal gaz sebebiyle zehirlendi.
Gazın kaynağı belirlenemezken pek çok kesim, kasım ayında başlayan bu saldırıların, okulların kapanması ve kız çocuklarının okula gitmememesi için kasıtlı olarak yapıldığına inanıyor.
Üst düzey İranlı yetkili de kız öğrencilerin özellikle hedef alındığını doğruladı. Öğrencilerden hayatını kaybeden olmadı, fakat onlarcası solunum sorunları, baş dönmesi ve yorgunluk gibi şikayetlerle hastaneye kaldırıldı.
İKİ OKULDA BİRDEN ZEHİRLENME VAKALARI
Son olarak bu sabah Tahran’da Yarcani kız lisesinde öğrencilerin zehirlenmesinin ardından, veliler okulun önünde toplandı.
Tahran’ın yanı sıra Erdebil ilinde bulunan Baharan kız lisesinde de öğrencilerin gaz zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
Dün de yine Tahran’daki Hayyam Pardis kız lisesinde ve Borucerd Üniversitesi kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler de zehirli gaz sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı.
GARİP KOKULU BİR GAZ ZEHİRLİYOR
Liseli ve üniversiteli öğrenciler, zehirlenme belirtileri ortaya çıkmadan önce havada garip bir koku aldıklarını bildirdiler.
Yaklaşık üç aydır farklı şehirlerdeki okullarda düzenlenen çok sayıda zehirlenme vakasının ardından 28 Şubat’ta İran Meclisi acil durum toplantısı düzenleyerek öğrencilerin zehirlenme nedeninin N2 (Azot) gazı olduğunu açıkladı.
İran rejimi başta zehirlenme vakalarını inkâr etse de yerel basında çıkan haberlerde 30’u aşkın okulda gerçekleşen zehirlenme vakaları kasıtlı saldırılar olarak ifade edildi.
Zehirlenme vakalarının ardından İran rejimi üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine karar verdi. 28 Şubat akşam saatlerinde Çamran yurdunda kalan kadın öğrenciler bu kararı protesto etti.
En fazla vakanın görüldüğü yer ise muhafazakar Kum kenti. Şubat ortasında Kum’daki valilik binası önünde en az 100 kişinin katıldığı bir protesto örgütlendi. Sosyal medyada paylaşılan videolardan birinde bir babanın “Çocuklarımın güvenliğini sağlamakla yükümlüsünüz! Benim iki kızım var. Ve elimden gelen tek şey onları okula göndermemek” dediği görülüyor.
Aynı protestoda yer alan bir kadınsa “Bu bir savaş! Kum’daki kız lisesine bunu yaparak bizi evlerden çıkmamaya zorlamak istiyorlar. Kızlar evlerinden çıkamasın istiyorlar!” diyor.
PROTESTOLARIN “İNTİKAMI” MI?
Bazı İranlılar, genç kadınlara yönelik saldırıların kitlesel hükümet karşıtı protestoların intikamı olup olmadığını sorguluyor.
Bazılarıysa bu saldırıların komşu ülke Afganistan’daki Taliban’ı ve Nijerya’daki Boko Haram’ı örnek alan aşırı muhafazakarlar tarafından yapılmış olabileceğini düşünüyor.
Savcılık tarafından geçen hafta yapılan açıklamada konuyla ilgili cezai soruşturma başlatıldığı bildirildi.
26 Şubat’ta bir basın toplantısı düzenleyen İran Sağlık Bakan Yardımcısı Yunus Panahi “Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” dedi.