07.09.2024

İran’ın geçici cumhurbaşkanı olmaya hazırlanan Muhammed Muhbir kimdir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümünün doğrulanmasıyla birlikte Muhammed Muhbir geçici cumhurbaşkanı olarak ülkeyi seçimlere götürecek.

İran anayasasına göre İbrahim Raisi’nin bir helikopter kazasında ölümünün ardından geçici cumhurbaşkanı olması beklenen İran’ın cumhurbaşkanı birinci yardımcısı 68 yaşındaki Muhammed Muhbir kimdir?

Geçici cumhurbaşkanı olarak Muhbir, meclis başkanı ve yargı başkanıyla birlikte cumhurbaşkanının ölümünden sonraki 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi düzenleyecek olan üç kişilik konseyin bir parçası.

Muhammed Muhbir kimdir?

1 Eylül 1955 doğumlu olan Muhbir, tıpkı Reisi gibi tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen Ali Hamaney’e yakın bir isim olarak görülüyor. Muhbir, Reisi’nin cumhurbaşkanı seçildiği 2021 yılında cumhurbaşkanı birinci yardımcısı oldu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Muhbir’in Ekim ayında Moskova’yı ziyaret eden ve Rus ordusuna karadan karaya füzeler ve daha fazla insansız hava aracı tedarik etmeyi kabul eden İranlı yetkililerden oluşan bir ekibin parçası olduğunu söyledi.

Ekipte İran Devrim Muhafızları’ndan iki üst düzey yetkili ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir yetkili de yer alıyordu.

Muhammed Muhbir daha önce dini lidere bağlı bir yatırım fonu olan Setad’ın başkanlığını yürütüyordu.

Avrupa Birliği 2010 yılında Muhbir’i “nükleer veya balistik füze faaliyetlerine” karıştığı iddiasıyla yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlar listesine dahil etti. İki yıl sonra ise listeden çıkarıldı.

ABD Hazine Bakanlığı 2013 yılında Setad’ı ve yönettiği 37 şirketi yaptırım uygulanan kuruluşlar listesine ekledi.

Tam adı Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam ya da “İmamın Emirlerini Uygulama Merkezi” olan Setad, mevcut Tahran rejiminin kurucusu Humeyni tarafından verilen bir emirle kuruldu.

Kaynak: Mepa News