05.18.2024

İrlanda Milli basketbol takımı oyuncuları, işgalci İsrail takımıyla tokalaşmayı reddetti

Salona işgalci İsrail askerleri ve silahlarla katılan işgalci basketbol takımı İrlandalı rakipleri tarafından protesto edildi

Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen EuroBasket 2025 elemelerinde işgalci İsrail kadın milli basketbol takımıyla karşılaşan İrlanda kadın milli basketbol takımı, maç öncesi seremonide işgalci İsrailli oyuncularla el sıkışmayı reddetti.

EuroBasket 2025’e katılan işgalci İsrail takımının salonu işgal askerleri ve silahlarının bulunuyor olması da maç öncesi ve sonrasında da büyük tepkilere neden oldu. FİBA’nın bu nedenle maçı iptal etmesi gerektiği talepler karşılıksız bırakıldı.

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız süren işgalci İsrail güçlerinin sivillere yönelik katliamı dünyanın dört bir yanında tepki görmeye devam ediyor. İşgalci İsrail’e bir tepki de saldırıların başından beri Filistin halkına desteğini gösteren İrlanda’nın sporcularından geldi. Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen EuroBasket 2025 elemelerinde İsrail kadın milli basketbol takımıyla karşılaşan İrlanda kadın milli basketbol takımı, maç öncesi seremonide işgalci İsrailli oyuncularla el sıkışmayı reddetti.

Maçtan önce işgalci İsrailli oyuncu Dor Saar verdiği röportajda İrlandalı oyuncular için “Oldukça antisemitik oldukları biliniyor. Belki de bu yüzden güçlü bir oyun bekleniyor” tahrikinde bulunmuştu. İrlanda Basketbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada ise, oyuncuların maç öncesi düzenlemelere katılmayacağı belirtilmiş, “Maçtan önce veya sonra resmi tokalaşmalar ve oyuncularımızın İrlanda milli marşı için orta saha yerine yedek kulübemizin yanında sıraya girmesi de dahildir” ifadeleri kullanılmıştı.

FİBA’nın maçı iptal etmesi talebi karşılıksız bırakıldı.