06.17.2024

İrlanda ve Norveç’ten Filistin devletini tanıma kararı: İsrail, büyükelçilerini geri çekiyor

Norveç, Filistin’i uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde tanıyacağını açıkladı. İrlanda Başbakanı Harris de Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldıklarını bildirdi.

Norveç, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Benzer bir kararın bugün İrlanda ve İspanya’dan da gelmesi beklenirken, Norveç, bugün yaptığı açıklamada, Filistin’i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacaklarını bildirdi. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, konuya ilişkin bu sabah yaptığı basın açıklamasında, iki devletli çözümün İsrail’in de çıkarına olduğunu ifade ederek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini vurguladı.

Filistin devletini tanımanın, yaşanan çatışmalarda zemin kaybeden güçleri desteklemenin bir yolu olduğunu söyleyen Başbakan Store, bu kararın aynı zamanda diğer ülkelere ve bir dizi Avrupa ülkesine benzer bir adım atma konusunda güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi. Bu açıklamanın ardından konuşan İrlanda Başbakanı Simon Harris de İrlanda’nın Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. İrlanda Başbakanı, daha fazla ülkenin de benzer bir adım atarak kendilerine katılmasını beklediğini söyledi.

‘İSPANYA VE İRLANDA DA KARARLARINI BUGÜN AÇIKLAYACAK’

Reuters haber ajansına konuşan, konuya aşina bir kaynak, İrlanda hükümetinin de benzer bir kararla bugün Filistin devletini tanıma kararını duyuracağını söylemişti. Yine Reuters’a konuşan İspanya hükümetinden bir kaynak ise Başbakan Pedro Sanchez’in 22 Mayıs Çarşamba günü bağımsız bir Filistin devletini tanıdıklarını açıklayacağı bilisini verdi.

İSRAİL’DEN İKİ ÜLKE BÜYÜKELÇİLERİNİ ÇEKME KARARI

Norveç ve İrlanda’nın açıklamalarının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İsrail’in iki ülkedeki büyükelçilerinin derhal geri çekilmesi talimatının verildiğini açıkladı.