05.09.2024

“İşgal Sorgulamalarında Çocuklara Korkunç İşkenceler Yapılıyor”

Filistin Esirlerin ve Özgürleştirilenlerin İşleri Heyeti, İsrail’in sorgulama merkezlerinde tutulan çocukların maruz kaldığı işkenceler hakkında bilgi verdi.

İşgal rejiminin Filistinli çocuklara sorgulama esnasında çok korkunç bir şekilde ve vahşice işkence yaptığını dile getirdi. 

Heyet’in hazırladığı rapora göre Cenin’in Pir Paşa köyündeki evinden gözaltına alınan 16 yaşındaki Ahmed Haşşan’a işkence daha esir alma aşamasında başladı. Evlerinin kapısını kırarak içeriyi basan işgalciler Ahmed Haşşan’ı aile efradının gözlerinin önünde feci bir şekilde darp ettiler. Sonra üzerine bir polis köpeğini salarak işkence ettiler. Ardından askeri jeepe bindirdiler ve saldırılar araçta da devam etti. Jeepte birkaç kez kafasına yumrukla şiddetle vurdular. 

Haşşan, daha sonra Dutan yahudi yerleşim merkezindeki sorgulama merkezine götürüldü ve işgalci askerler onu burada daracık bir yere kapatıp saatlerce tekmelediler. Sonra da üzerine soğuk su sıktılar. Burada saatler süren işkencenin ardından El-Celeme sorgulama merkezine götürdü ve orada da bir sandalyeye bağlayarak bir yandan işkence ederken, bir yandan ifadesini almaya çalıştılar. 

Sorgulama merkezinde birkaç fasıl süren işkenceli sorgulamanın ardından Mecdo Hapishanesi’nin çocuk koğuşuna götürüldü ve işkence burada da bir şekilde devam etti. 

Raporda hemen hemen aynı işkencelere maruz kalan Kudüs ahalisinden 17 yaşındaki Kerem Ubeyd ile Kudüs’ün İseviyye kasabasından 14 yaşındaki Maad Uveyvi’nin maruz kaldıkları korkunç ve vahşi işkenceler hakkında anlattıklarına da ayrıntılı bir şekilde yer verildi.

Raporda işgal güçleri tarafından esir edilen Filistinli tüm çocukların gerek esir alma ve gerekse sorgulama esnasında bütün bu işkencelere maruz kaldığına dikkat çekildi.