09.16.2024

İşgalci İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’da bir Filistinlinin evini yaktı

İşgal ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde bir Filistinlinin evini ateşe verdi.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre İşgal askerleri, Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı’na başlattığı “operasyonun” 8. gününde kentteki bir evi yaktı.

İşgal askerlerinin Ocak 2023’te Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında öldürdüğü Cevad Bavakne’ye ait evi içindeki eşyalarla birlikte ateşe verdiği belirtildi.

Saldırının ardından kampın çevresinden çekilen İşgal askerlerinin, Cenin Devlet Hastanesi yakınında konuşlandığı kaydedildi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, ,İşgalci İsrail’in saldırılarını genişlettiği kentteki camilerin hoparlörlerinden sirenler çalarken çatışma sesleri de duyuldu. İşgal ordusu, İsraillilere saldırmakla suçladığı kişiler ve Filistin direniş gruplarına mensup olanların ailelerinin evini yıkma ya da yakmaya başvuruyor.

Filistin’deki İngiliz manda yönetiminden benimsenen bu gelenek, insan hakları örgütlerince “suçun şahsiliği” ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. İşgal ordusu Cenin’e takviye kuvvet gönderiyor İşgal ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’ya bağlı Cenin ve Tulkerim kentlerindeki işgal ve baskınlarına takviye güçler kullanarak devam ediyor.

Cenin ve Tulkerim kentlerine İşgal ordusu yeni takviye kuvvet gönderirken, direniş güçleriyle yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgeden silah ve patlama sesleri yükseliyor. İşgalci İsrail ordusunun 28 Ağustos’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği “geniş çaplı” saldırılarda şu ana kadar Cenin’de 19, Tubas’ta 4, Tulkerim’de 7, El Halil’de 3 olmak üzere 33 Filistinli öldü, 130 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim 2023’ten bu yana İşgalci İsrail’in askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 685 Filistinli hayatını kaybetti.