04.17.2024

İşgalci İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid Çavuşoğlu ile görüştü

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid Ankara’da: Büyükelçilerin geri dönmesi için çalışma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Veliaht Prens Selman ile görüşmesiyle aynı süreçte işgalci İsrail dışişleri bakanının da Türkiye’yi resmi ziyareti dikkat çekti!

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Yapılan ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, istihbarat ve güvenlik alanında paylaşımlarının sürdüğünü söyledi. Filistin ve İsrail meselesinde Türkiye’nin beklentilerini mevkidaşı Lapid’e ilettiğini; bu konunun kendisinin Mayıs ayı sonunda İsrail’e yaptığı ziyarette de gündeme geldiğini kaydetti.

Lapid’in İsrail’in iç politikasında yaşanan kriz sırasında Ankara ziyaretini ertelememesi sebebiyle teşekkür eden Çavuşoğlu, diplomatik ilişkilerin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaların da başlatıldığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid ise yapılan güvenlik işbirliği ve “İran komplosu önlendiği” için Türkiye’ye teşekkür etti ve “Türkiye, İsrailliler için en önemli ve en çok tercih edilen turizm rotasıdır, dilerim önümüzdeki günlerde İsrailliler güvenlik içinde Türkiye’ye tatil yapmaya gelmeye devam edeceklerdir” dedi.

İki ülke arasındaki turizm ve ekonomi işbirliğinin artırılması için çalışılacağını belirten Lapid, “Büyükelçilerimizin yakın zamanda dönüşü için önemli adımlar attık. Umarım bu adımları yakın zamanda tamamlarız” ifadelerini kullandı.

İki bakan basın mensuplarından soru almadı.

‘Güvenlik işbirliği’ ilişkilerinde gelişme

2009 yılında bu yana çalkantılı seyreden ilişkilerde son dönemde hem güvenlik ve istihbarat hem turizm ve ticaret alanında işbirliği yapılması için atılan adımlar sonrası bu ziyaret, iki ülke için de kritik önemde.

BBC Türkçe‘nin hem İsrail hem de Türkiye’den görüşmelere yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre; ana gündem maddesi güvenlik alanında yapılan işbirliği oldu.

Öyle ki; İsrail’de derin bir hükümet krizinin yaşandığı dönemde Lapid, Ankara ziyaretini iptal etmedi.

İsrail’de Lapid’in ortağı olduğu koalisyon hükümeti, Pazartesi günü, gelecek hafta meclisin feshi için bir oylama yapılacağını açıkladı. Oylamadan fesih yönünde karar çıkmasına ve ülkenin yeni bir seçime gideceğine kesin gözüyle bakılıyor

Ancak Lapid, Türkiye ile özellikle son haftalarda geliştirilen istihbarat işbirliğine verilen önemi vurgulamak için Ankara’ya gelmeyi tercih etti. Çavuşoğlu, bu sebeple mevkidaşına kameralar önünde de teşekkür etti.

Kısa bir süre önce İsrail, Türkiye’deki vatandaşlarını İran’dan gelecek olası bir suikast ve saldırı tehdidine karşı uyarmış; vatandaşlarının derhal Türkiye’yi terk etmesi çağrısı yapmıştı.

Bu süreçte Türkiye’ye de işbirliği için teşekkür açıklamaları geldi.

Türkiye’de de hükümete yakınlığıyla bilinen bazı haber kuruluşları, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yürüttüğü bazı operasyonlarla İran’dan gönderildiği iddia edilen suikast timlerinin yakalandığını; İsrail vatandaşlarının hayatlarının kurtarıldığını belirten haberler yayımladı.

Lapid’in ziyaretinin hemen öncesinde, bu sabah da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İsraillilere yönelik tehditle bağlantılı olarak bazı adreslere operasyonlar düzenledi.

İsrail vatandaşlarının güvenliği için yapılan ortak çalışmalar, iki ülkenin yoğun istihbarat paylaşımı sayesinde gerçekleştirilebildi.

Bu kadar yoğun istihbarat paylaşımı, 2009’dan bu yana gerilimin sürdüğü ilişkilerde uzun süredir görülmeyen bir durum ve önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor.

Öyle ki; İsrail, güvenlik tehdidi gerekçesiyle Türkiye ile uçuşları da durdurmayı düşünmüş; ancak yapılan görüşmeler sonrası turizmin ve iş insanlarının ziyaretlerinin engellenmemesi için bu adımı atmaktan vazgeçmişti.

Bu gelişmenin ardından iki ülke arasında turizm işbirliğinin geliştirilmesi de bugün masadaki konular arasında yer aldı