10.18.2024

İşgalci İsrail, kamuoyunu etkileme peşinde ateşkes müzakerelerinde ciddi değil

Mısırlı kaynaklar: İsrail tarafı ciddi olduğunu gösterene kadar Gazze görüşmeleri durduruldu

Mısırlı iki kaynak, işgalci İsrailli müzakerecilerin davranışlarının iç anlaşmazlık ortaya çıkardığını ifade etti.

Mısırlı iki güvenlik kaynağı dün (cumartesi) yaptıkları açıklamada, Gazze’deki ateşkes görüşmelerinin üç gün süren yoğun müzakerelerin ardından durdurulduğunu ve uygulanabilir bir sonuca ulaşılamadığı ifade edildi. İki kaynak, işgalci İsrail’in anlaşmaya varmak gibi gerçek bir niyeti olmadığını belirtti. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre iki kaynak, işgalci İsrailli müzakerecilerin davranışlarının iç anlaşmazlık ortaya çıkardığını ifade etti.İki kaynak şu ifadeleri kullandı:

İsrail’deki liderler ve onların adına müzakere etmekle görevli heyet arasındaki iletişim politikası, bir iç anlaşmazlık olduğunu kanıtlıyor.

İşgalci İsrail heyeti tarafından verilen onaylar aracılığıyla ortaya çıkan şey budur. Müzakereler esnasında onlara değişiklikler bildiriliyor. Müzakereleri baştan aşağı baltalayabilecek yeni koşullar da bizi şaşırtıyor. Arabulucular, anlaşmazlık, yanıtlardaki gecikme ve üzerinde anlaşmaya varılan hususlara aykırı yeni maddelerin sunulması yoluyla anlıyorlar ki işgalci İsrail tarafı, bu müzakereleri sözde resmi meseleler olarak görüyor. Amaçları ise sadece kamuoyunu etkilemek. Mısır tarafı bu ertelemeler ve yeni maddeler karşısında öfkesini dile getirdi…

Diğer yandan Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı üst düzey bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Mısır’ın işgalci İsrail’e, Gazze’de devam eden ateşkes görüşmelerini daha önce üzerinde mutabık kalınan ilkelerle çelişen yeni ilkeler önererek engellememesi çağrısında bulunduğunu duyurdu. Kaynak, “Resmi toplantılarda zaman geçirerek kamuoyunu kontrol altına almaya çalışan İsrail yönetimi, aynı zamanda İsrail kamuoyunu bir anlaşmaya varmaktan uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.