05.17.2024

İşgalci İsrail lideri Lapid, İngiltere’nin İran’la daha fazla uzlaşmamasını istedi

Truss, Lapid’e büyükelçiliği Kudüs’e taşımayı düşündüğünü söyledi

İşgalci İsrail lideri Lapid, İngiltere Başbakanı’na, İngiltere’nin İran’la daha fazla uzlaşmaya izin vermemesi gerektiğini belirtti

İşgalci Siyonist İsrail Başbakanı Yair Lapid Çarşamba günü İngiltere Başbakanı Liz Truss ile bir araya geldi ve Truss’un Lapid’e ülkesinin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı düşündüğünü bildirdi.

İngiltere, birçok ülke gibi, İşgalci İsrail’in Kudüs’ü başkent olarak belirlemesine rağmen İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’de tutmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık Telegraph gazetesinde yayınlanan bir rapora göre , Downing Street’ten bir sözcü Truss’un Lapid’e “İsrail’deki İngiliz Büyükelçiliği’nin şu anki konumu hakkında yaptığı inceleme hakkında” bilgi verdiğini belirtti. 

Truss, bir sonraki İngiliz başbakanı olma yarışı sırasında Siyonist İsrail’in Muhafazakar Dostları’na yazdığı bir mektupta bu hamleyi yapacağına söz verdi. O sırada Truss, konum üzerindeki “önemi ve hassasiyeti” anladığını ifade etti.

Honduras ve Guatemala gibi ülkelerle birlikte 2017’de İşgalci İsrail’deki ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak için tartışmalı bir hamle yapan eski ABD başkanı Donald Trump’ın ayak izlerini takip edecekti. 

Yine New York’taki BM Genel Kurulu’nun oturum aralarında düzenlenen toplantıda Lapid, İsrail’in İran’dan gelen çok boyutlu tehditleri ele alacak “daha ​​uzun ve daha güçlü” bir İran nükleer anlaşması beklediğini vurguladı.

Başbakanlık tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre Lapid, İngiltere’nin İran’la daha fazla uzlaşmaya izin vermemesi gerektiğini de vurguladı.

İran Başbakanı Ebrahim Raisi daha önce mecliste dünya liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, İran’ın Batı’nın korkularının aksine nükleer silah arayışını reddettiğini belirtti.

Yaygın olarak İran nükleer anlaşması olarak adlandırılan 2015 Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın imzacıları aracılığıyla yapılan dolaylı nükleer müzakereler, son haftalarda ABD ile İran arasında durdu.

İsrail, eski İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu’nun anlaşmaya karşı uzun bir kampanyasının ardından Trump’ın 2018’de geri çektiği anlaşmaya karşı olduğunu uzun süredir dile getiriyor.

Lapid ayrıca Truss ile Eylül ayının başlarında Boris Johnson’ın yerini almasının ardından yaptığı ilk görüşmede onu tebrik etme fırsatını da değerlendirdi ve onun liderliğinde İsrail-İngiltere ilişkilerinin yeni zirvelere çıkacağından emin olduğunu söyledi.

Lapid, Kraliçe II. Elizabeth’in vefatından sonra başsağlığı dileğini iletti.