06.16.2024

İşgalci İsrail’den ‘esir takası ve ateşkes görüşmelerine devam’ talimatı

İsrail hükümeti, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve esir takası anlaşması yapılması için müzakere heyetine görüşmelere devam etme talimatı verdi. Karar, Hamas ile anlaşmazlık noktalarında uzlaşma talimatını da içeriyor.

İsrail Savaş Kabinesi dün yaklaşık 5 saat süren bir toplantı düzenledi. Kabine, toplantıda müzakere heyetine Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve İsrailli esirlerin geri dönüşü için görüşmeleri sürdürmesi talimatını verdi.

Ayrıntıları açıklanmayan ve kabine üyelerinin fikir birliğiyle alındığı ifade edilen karar, Hamas ile anlaşmazlık noktalarında uzlaşma talimatı ve İsrail’in birçok konudaki ısrarını da içeriyor.

NE OLMUŞTU?

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 6 Mayıs’ta Katar ve Mısır’a, Gazze Şeridi’nde ateşkese ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti.

Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen “ateşkes önerilerine” onay verdiğini duyurmasının ardından, İsrail Savaş Kabinesi, Refah’ta saldırılara devam kararı almıştı.

İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, 7 Mayıs sabahı da Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.