09.19.2024

İşgalci İsrail’e Yönelik Ticari Kısıtlamayı Muhalefet Nasıl Karşıladı?

Ticaret Bakanlığı, İsrail’e ihracata, inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunda kısıtlama getirildiğini açıkladı. Kısıtlama kararının, İsrail Gazze’de ateşkes ilan edene kadar yürürlükte kalacağı belirtildi. İsrail, “Türk ekonomisine zarar verecek karşı tedbirler alınacağını” açıkladı. Peki muhalefet liderleri bu durumu nasıl değerlendirdi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ramazan Bayramı mesajında, İsrail’e yönelik ihracat kısıtlamasına da değinerek “yetersiz de olsa bir ilk adım” olarak niteledi:

“Gazze’deki katliama karşı yurttaşlarımızdan yükselen ve bizim de sahiplendiğimiz İsrail ile ticaretin kesilmesi taleplerine kulaklarını tıkayan Cumhur İttifakı’nın ramazan ayının son gününde ilan ettiği kısmi kısıtlamayı yetersiz de olsa bir ilk adım olarak değerlendiriyoruz.”

Manisa’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, İsrail ile ticaret konusunda şunları söyledi:

“İftar yemeklerinde bunu konuştum, dinlemediler, inkar ettiler, bugün kısıtlama varsa demek ki bütün iddialarımız doğruymuş. Bugünkü karar sadece beni değil, ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi de haklı çıkarmıştır, Türkiye siyasetinin sağından solundan buna itiraz eden herkesi haklı çıkarmıştır. Atılan adım, önemli küçük bir adımdır. İsrail ile ticaret Filistin’e ihanettir.”

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ise kısıtlama için “son derece geç kalınmış bir karar” ifadesini kullandı.

Kısıtlamaya tabi kalemlerden biri olan uçak benzini ve jet yakıtının Gazze katliamlarında kullanılmış olması ihtimalini ” tam bir felaket” olarak niteleyen Erbakan şöyle devam etti:

“Hükümet’in sadece bu ilan edilen 54 madde ile yetinmeyip, diğer tüm ticari alanlarda da İsrail’e yönelik kısıtlama getirmesi, İsrail’i füze saldırılarına karşı korumak için kurulmuş olan Malatya Kürecik Radar Üssü’nün kapatılması ve İncirlik Üssü üzerinden İsrail’e yönelik muhtemel silah ve mühimmat sevkiyatının da durdurulması konusunda önleyici tedbirleri acilen alması gereklidir.”

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dün inkâr edilen, bugün kabul edildi. Meclis kürsüsünde “İsrail’le ticareti durdurun” derken şehid olan vekilimiz Hasan Bitmez’e parmak sallayanlar bugün utanırlar mı acaba? Yaptığınız ticaret, mazlumların ahını almaya değdi mi? Bugün getirilen kısıtlama kararı, yeterli değildir. Bizler kısıtlama değil, İsrail’le olan ticaretin tamamen bitirilmesini istiyoruz. İsrail’le ticaret Filistin’e ihanettir.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, ‘kısıtlama’ kararını “muhtevası belirsiz” diye niteledi:

“Gazze’de insanlar açlıktan ölmeye devam ederken iktidar ticarete göz yumdu, halkı susturdu, gençleri gözaltına aldı, somut adımı erteledikçe erteledi. Şimdi, muhtevası belirsiz bu ‘kısıtlama’ kararıyla kamuoyu bir kez daha susturulmaya çalışılıyor. Kısıtlamanın içeriği ve kapsamı nedir, ihracatta ne kadarlık bir küçülmeyi kapsamaktadır; her şey detaylarıyla kamuoyuyla paylaşılmalı… Türkiye’nin ticareti durdurması, bombaları durdurmuyor. İktidar hamaset yerine, Gazzeli çocukların başına yağan bombaları durduracak adımları ciddiyetle atmalı.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da kararı şöyle değerlendirdi:

“Madem ki başta uçak yakıtı olmak üzere, bir çok sevkiyatı durdurma kudretiniz vardı; madem ki bu malzemelerin Filistin’e gitmesi söz konusu değildi; o halde 7 aydır Gazze’de devam eden soykırıma malzeme taşıyan hattı neden kesmediniz ? Yalnızca 54 kalemlik yaptırım yetmez, İsrail ile devam eden ticareti tamamen ve derhal durdurun! Hava sahamızı İsrail’e giden uçaklara kapatın! İsrail’e başka ülke gemilerinin de bizim limanlarımız üzerinden ticaret yapmasını engelleyin! Bütün ulaşım hatlarını kesin!”