09.16.2024

“İşgalci İsrail’in Guantanamosu’ndaki” askerler, Filistinlilerin gördüğü işkenceyi anlattı

“Bize Filistinli mahkumları insan gibi görmememiz öğretiliyor.”

İsrail askerlerinin gözaltına alınması kararının ardından radikal sağcılar, Necef Çölü’ndeki Sde Teiman’a baskın düzenlemişti

Gazze Şeridi’nde alıkonanların tutulduğu Sde Teiman gözaltı tesisinde görev yapan İsrailli askerler, Filistinlilerin gördüğü işkenceyi anlattı.

İsrail’in tanınmış gazetelerinden Haaretz’in görüştüğü ve kimlikleri gizli tutulan yedek askerler, Filistinli mahkumların aç bırakıldığını ve dayak yediğini belirtiyor.

“İsrail’in Guantanamosu’ndaki” işkencenin nasıl ortaya çıktığı aydınlandı
Gazeteye konuşan askerlerden biri, söylenenleri yapmayan Filistinlilerin zorla ayakta bekletildiğini, kural ihlalinin devam etmesi halindeyse esirlerin dövüldüğünü söylüyor.

Filistinli mahkumların gözlerinin bağlandığını ve elleriyle ayaklarına kelepçe takıldığını belirten askerler, esirlerin genellikle Sde Teiman’da göze çarpmayan ve kameraların bulunmadığı yerlerde dövüldüğünü ifade ediyor.

Kaynaklar, fiziksel şiddet olaylarının genellikle askeri polis tarafından gerçekleştirildiğini savunuyor.

Askerlerden biri, kendilerine bu mahkumları “insan olarak görmemelerinin öğretildiğini” belirterek şunları söylüyor:

Gözaltı merkezine gittiğimiz ilk gün bir kadın memur bize brifing vermişti. Bize ‘Sizin için zor olacak. Onlara acımak isteyeceksiniz ama bu yasak. Onların insan olmadığını unutmayın. Sizin bakış açınıza göre onlar insan değil. En iyisi onların kim olduğunu ve 7 Ekim’de ne yaptığını unutmamaktır’ demişti.

Başka bir askerse mahkumların arasında Hamas üyeleri olduğunu savunurken, birçok sivilin de gözaltı merkezine götürüldüğüne dikkat çekiyor. Asker, Sde Teiman’daki koşulların çok kötü olduğunu belirterek, “İnsanları böyle koşullarda tutmanın mantığını anlamıyorum. Bu bir ceza değil, oradaki yaşam günlük işkence gibi” diyor.

Haaretz’e konuşan kaynaklardan biri, mahkumlara saldıran askeri polisleri “sadist” diye niteleyerek şu ifadeleri kullanıyor:

Tünellerde savaşmıyorlar ya da Refah’ta binaları havaya uçurmuyorlar. Kelepçelenmiş, aç insanlarla başa çıkıyorlar. Uzman değilim ve psikoloji okumadım ama evet, orada sadistler gördüm; başkalarına acı çektirmekten zevk alan insanlar.

Gözaltı merkezinde görev yapan kadın sağlık çalışanlarından biri, ihtiyaç duyan esirlerin altına bez bağlandığını belirterek, gerekli görülmeyen durumlarda mahkumların normal şekilde tuvalete gitmesine izin verildiğini öne sürüyor.

Bazı mahkumların vücudunda morluk, şişlik, kırık ve ezikler olduğunu söyleyen sağlık görevlisi şöyle devam ediyor:

Oradaki koşullar işkence olarak tanımlanıyor. Belki de öyle. Birçok açıdan, evet, buna katılıyorum. Hatta belki de delice bir işkence. Ama bununla ilgili yargıda bulunmak için gerekli araçlara sahip değilim. Konu hakkında bilgili değilim. Tıbbi bakım hakkında konuşabilirim ve orada iyi bir tedavi sağlanıyor.