09.16.2024

İşgalci İsrailli Bakan’dan haddini aşan sözler

İşgalci İsrail’in aşırı sağcı maliye bakanı, Filistinlilerin yerini alacak siyonist İsraillilerin ‘çölü çiçeklendireceğini’ söyledi.

İşgalci İsrailli bakan Filistinlilerin Gazze’yi terk etmesi çağrısını yineledi

İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesinde yer almayan ve Gazze’deki ertesi günkü düzenlemelere ilişkin görüşmelerde bulunulan Smotrich, tehditkâr yorumlarını yineledi.

İşgalci İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’deki Filistinli sakinlere kuşatma altındaki bölgeyi terk etmeleri ve “çölü çiçeklendirebilecek” işgalci İsraillilere yol açmaları çağrısında bulundu.

Neredeyse tam bir yıl önce Netanyahu’nun altıncı kez başbakan olması için ihtiyaç duyduğu çoğunluğu elde etmesine yardımcı olan Smotrich’in partisi, çatışmanın başlangıcından bu yana destek notlarında düşüş gördü. Kamuoyu yoklamaları aynı zamanda çoğu işgalci İsraillinin, ordunun çekildiği 2005 yılındaki bölgelere Filistinlilerin Gazze’ye geri dönmesini desteklemediğini gösteriyor. İşgalci İsrail, 38 yıllık işgalin ardından 2005 yılında Gazze’deki askerleri ve yerleşimlerini geri çekmiş ve Netanyahu, işgalci İsrail’in yeniden kalıcı bir varlık sürdürme bakımında olmadığını ancak güvenlik kontrolünün belirsiz bir süre koruyacağını açıklamıştı. Ancak işgalci İsrail’in uzun vadeli niyetleri konusunda çok az netlik var ve aralarında ABD’nin de bulunduğu ülkeler Gazze’nin Filistinliler tarafından toplu olarak boşaltmasını istiyor. Ancak görüşleri, Gazze’deki Filistinlilerin savaştan sonra evlerine dönebilecekleri yönündeki resmi hükümet tutumuyla çelişiyor.

Nakba’dan sonra yerinden edilen Filistinlilerin çoğu, komşu Arap ülkelerine gitti ve Arap liderler, Filistinlileri yerinden etmeye yönelik herhangi bir sonraki adımın kabul edilemez olacağını söyledi. Smotrich’in aşırı sağ gündemi işgalci İsrail’deki yerleşimci topluluğunun desteğini alan aşırı sağcı Dini Siyonist Partisi’nin sahibi Smotrich, geçmişte de benzer yorumlarda bulunarak işgalci İsrail’in en önemli müttefiki ABD ile anlaşmazlığa düşmüştü. Khairat, “Filistinlileri dışarı atmak istedikleri fikrini öne sürmenin”, devletin kuruluşuna eşlik eden 1948 savaşının ardından Filistin’de gerçekleştirilen etnik temizlik olan “Nakba”dan (felaket) sahneleri hatırlatacağını söyledi.

Smotrich’in yorumlarının “birçok kişinin işgalci İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal etmek istediğine inanmaya başladığına dair bir anlatıyla bağlantılı olduğu” belirtiliyor.

“İsrail toplumunun çoğu şöyle diyecek: Neden olmasın? Güzel bir yer, çölün çiçek açmasını sağlayalım, bu kimsenin pahasına olmaz”