09.16.2024

İspanya Savunma Bakanlığı Washington’un açıklamasını yalanladı

İspanya Savunma Bakanlığı Salı günü Washington’un Kızıldeniz’de devriye görevi yapacak çokuluslu bir güce katılacağı yönündeki iddialarını yalanladı

Washington, Madrid’i Husi saldırılarına karşı koyacak 10 ülkeden oluşan gücün parçası olarak ilan etmişti.

Yemen ordusu son günlerde işgalci İsrail ile bağlantısı olduğu iddia edilen gemileri hedef alarak saldırılarını artırdı. Pazartesi günü enerji şirketi BP, Yemen kıyılarındaki nakliye faaliyetlerini askıya alan Evergreen ve Maersk gibi büyük nakliye firmalarının adımlarını takip ederek bölgedeki nakliyeyi askıya aldığını duyurdu. Yemen işgalci İsrail’e yardım eden gemilerin geçişine izin vermeyeceklerini belirtmişti. Şirketler bunun yerine rotaları değiştirmeyi tercih ediyor. ABD savunma bakanına göre “kritik su yolunun kesintiye uğraması ticaretin serbest akışını tehdit ediyor, masum denizcileri tehlikeye atıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor.”

Güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde gemi taşımacılığının güvenliğini artırmak için Refah Muhafızı Operasyonu’nun başlatıldığını duyurdu. ABD’nin açıklamasına göre İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya katıldığını açıklamıştı. Ancak İspanya’nın katılamama gerekçesi doğruysa İtalya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerin de taahhütte bulunmadan önce AB ve NATO’ya hesap vermesi gerekecek.