07.27.2024

İspanya’da çiftçiler traktörleriyle yolları kapattı

İspanya’nın en büyük çiftçi kuruluşlarından ASAJA’nın başkan yardımcısı Donaciano Dujo, diğer ülkelerdeki eylemlere işaret ederek, “Tüm Avrupa Birliği’nde dertlerimiz aynı” dedi.

Almanya, Fransa, Belçika ve Yunanistan gibi ülkelerin ardından bir Avrupa ülkesinde daha çiftçiler traktörleriyle protesto gösterisi düzenledi. Yüksek maliyetler, bürokrasi ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelen rekabeti protesto eden Avrupalı meslektaşlarına katılan çiftçiler, ülkedeki bazı ana yolları kapattı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İspanya’nın en büyük çiftçi kuruluşlarından biri olan ASAJA’nın başkan yardımcısı Donaciano Dujo, İspanya’nın ulusal yayıncısı TVE’ye yaptığı açıklamada, “Farklı tonlarla birlikte, tüm Avrupa Birliği’nde dertlerimiz aynı” diye konuştu. 

ASAJA ve diğer çiftçi kuruluşları perşembe günü için eylem çağrısında bulunsa da pek çok çiftçi bugün traktörleriyle eylem yaptı, ülkenin güneyindeki Sevilla ve Granada’dan Fransa sınırındaki Girona’ya kadar yolları trafiğe kapattı. Dujo, “Kırsal kesim bıktı” değerlendirmesini paylaştı.

Girona’dan basına yansıyan görüntülerde, çok sayıda traktörün bir araya geldiği görüldü. Traktörlerin üzerinde “Çiftçiler olmadan gıda olmaz” yazılı pankartların olduğu kameralara yansıdı. Fransa, Belçika, İtalya ve Portekiz’deki çiftçiler gibi İspanya’daki çiftçiler de Avrupa bürokrasisi, düşük ürün fiyatları ve artan maliyetlerden şikayet etti. 

İspanyol çiftçiler de eylem ve açıklamalarında, AB’nin çevreyi korumak için çiftçilere getirdiği kuralların, kendilerini Latin Amerika ülkeleri ile AB üyesi olmayan ülkeler gibi diğer bölgelerdeki meslektaşlarından daha az rekabet edebilir kıldığına dikkat çekti. Son günlerde Fransa ve Belçika’da düzenlenen yol kapatma eylemleri, zaman zaman çiftçiler ve polislerin karşı karşıya gelmesine yol açmıştı.