10.18.2024

İspanya’da yere atılan izmaritlerin temizlik faturası sigara şirketlerine kesilecek

İspanya hükümeti yeni çevre düzenlemeleri kapsamında, yere atılan izmaritleri temizlemek için yapılan harcamaların sigara şirketleri tarafından ödenmesine karar verdi.

Çevreyi kirletenleri meydana getirdikleri kirliliği temizlemeye mecbur kılan Avrupa Birliği kanununa uygun olarak hazırlanan bir yasa çerçevesinde İspanya artık izmaritleri temizlemenin faturasını sigara şirketlerine ödetecek.
Cuma günü yürürlüğe girecek olan yasayla, çevre kirliliğinin ve israfın azaltılması, geridönüşümün arttırılması hedefleniyor. Paket yasada tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, tabak, pipet ve bardakların yanı sıra kulak pamukları ve gıda ambalajlarının kullanımının azaltılması öngörülüyor.
Buna göre, sigara üreticisi firmalar izmaritlerin yere atılmaması gerektiği konusunda halkın eğitilmesinden de sorumlu olacak. İzmaritlerin temizliği ve temizlik işleminin maliyetinin ne kadar olacağı henüz netlik kazanmış değil.

Yıllık 1 milyar euroya mal olabilir
Katalonya’da yapılan bir araştırma, izmarit temizliği maliyetinin vatandaş başına yıllık 12-21 euro arasında olacağını, toplamda ise 1 milyar euroya ulaşabileceğini gösterdi.
Katalan hükümeti sigara atıklarının toplanmasını teşvik etmek amacıyla izmaritleri toplayıp getirenlere izmarit başına 0.20 euro ödenmesini öngören bir teklif sunmuştu. Bu da 20 sigaradan oluşan 5 euroya satın alınan bir pakete 4 euro ilave fiyat anlamına geliyor. Teklif henüz kabul edilmediği için yürürlüğe girmedi.
Öte yandan İspanya hükümeti sigara izmaritleriyle kirletilen sahillerine çözüm olarak sahilde sigara içenlere 2 bin euroya kadar ceza verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştı.