05.20.2024

İspanyol STK: “Göçmen teknesi batmadan bir ay önce 4 ülkeyi uyarmıştık”

“Buna rağmen yeterli çaba sarfedilmedi”

İspanya merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) Walking Borders, Batı Afrika’daki Yeşil Burun Adaları (Cape Verde) açıklarında batan göçmen teknesiyle ilgili 4 ülkeyi uyarmalarına rağmen teknenin bir ay sürüklendiğini bildirdi.

STK, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a, göçmenleri taşıyan teknenin varlığından 20 Temmuz’da haberdar olduklarını ve yetkililerle aynı gün irtibata geçtiklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Teknedekilerin yakınları, bize botun 130 kişiyi taşıdığını ve 10 Temmuz’da yola çıktığını belirtti. Biz de arama protokolümüzü devreye sokarak, Senegal ve Kanarya Adaları arasındaki güzergahın denetlenmesi için Senegal, Moritanya, Fas ve İspanya’daki yetkilileri bilgilendirdik.

Walking Borders’ın kurucusu Helena Maleno Garzon da Twitter hesabından 23 Temmuz’da tekneyle ilgili paylaşım yaparak, göçmenlerin kaybolduğunu belirtmişti.

Gazron, ihbarın ardından yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına başladığını fakat hiçbir ülkenin yeterli çabayı göstermediğini savundu. STK lideri, “Daha fazla kaynak ve daha geniş çaplı arama yapılmasını talep etmiştik. Bunlar sağlansaydı işbirliğiyle bu insanların hayatı kurtarılabilirdi” dedi.

Guardian, teknenin Atlantik’teki güçlü Alizelerin de etkisiyle yaklaşık bir ay savrulduğunu yazdı.

İspanyol bir balıkçı gemisi, 14 Ağustos’ta teknenin sürüklendiğini fark ederek yetkililerle iletişime geçmişti. Bunun üzerine teknedeki 38 kişi, Yeşil Burun Adaları’na bağlı Sal Adası açıklarında kurtarılmıştı.

Senegal Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’na gitmeye çalışan teknenin 101 göçmenle 10 Temmuz’da Fasse Boye kasabasından yola çıktığı bildirilmişti. Teknede Sierra Leone ve Gine-Bissau ülkelerinden de göçmenlerin olduğu aktarılmıştı. Açıklamada, 7 kişinin hayatını kaybettiği, en az 60 kişininse kayıp olduğu ve büyük ihtimalle yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), kurtarılanlar arasında 12 ila 16 yaşlarında 4 çocuğun da yer aldığını duyurmuştu.