05.20.2024

İsrail, 8 Filistinli öğrenciyi gözaltına aldı

Hamas, Filistin İslami Cihat Örgütü ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden de İsrail’e karşı direnişi artırma kararı geldi

İsrail’de güvenlik güçleri, terör saldırısı planladıkları gerekçesiyle 8 Filistinli öğrenciyi gözaltına aldı.

İç istihbarat servisi Şin Bet ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nden dün yapılan ortak açıklamada, Batı Şeria’da yer alan Birzeit Üniversitesi’nden öğrencilerin, Hamas tarafından saldırı için silahlandırıldığı savunuldu.

Açıklamada, kimlikleri paylaşılmayan öğrencilerden bazılarının sorguda saldırı hazırlığı yaptıklarını itiraf ettiği de ileri sürüldü. Saldırının nerede ve ne zaman gerçekleştirilmesinin planlandığına dair bilgi verilmedi.

Öte yandan Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün toplantı düzenleyen Hamas, Filistin İslami Cihat Örgütü ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden üst düzey yetkililer, yaptıkları açıklamada “İsrail’in ablukasına karşı silahlı direnişi artırma kararı aldıklarını” duyurdu.

Açıklama, abluka altındaki Gazze’de geçen hafta yaşanan çatışmaların ardından geldi. Filistinliler, radikal sağcı Yahudilerin 17 Eylül’de Roş Aşana Bayramı’nda Mescid-i Aksa’ya polisle girmesine tepki olarak protesto gösterileri düzenlemişti. İsrail güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalar sonucu iki Filistinli ölmüş, 28 kişiyse yaralanmıştı.

Gazze şeridindeki bir grup göstericiyse İsrail tarafına “yanan balon” göndermiş, bunun üzerine bölgedeki bir Yahudi yerleşim biriminde yangın çıkmıştı. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki Nur Şems Mülteci Kampı’na dün düzenlediği baskında da 2 Filistinli öldürülmüş, bir İsrail askeriyse yaralanmıştı.