09.30.2024

İsrail, Ateşkes Şartlarını Açıkladı

İşgalci İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Litani Nehri’nin kuzeyine çekilerek silahsızlandırılmadıkça Lübnan’da bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, dışişleri bakanı Katz, Almanya, İngiltere, İtalya ve Kanada’nın da bulunduğu 25 ülkenin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi. İsrail, Lübnan’da ateşkesi kabul etmeyecektir. İsrail’in ateşkesi kabul etmesinin tek yolu Hizbullah’ı Litani’nin kuzeyine taşımak ve silahsızlandırmaktır” ifadelerinde bulundu.

 ‘Hizbullah Silahsızlanmadıkça Ateşkes Olmayacak ‘

Katz mektubunda, “İsrail, Lübnan’da ateşkesi kabul etmeyecektir. İsrail’in ateşkesi kabul etmesinin tek yolu Hizbullah’ı Litani’nin kuzeyine taşımak ve silahsızlandırmaktır” ifadelerinde bulundu.

Açıklamasının devamında, “Sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Lübnan’a ilişkin tüm kararlarının tam olarak uygulanmasıyla ateşkesin sağlanabileceğini, Bu olmadığı sürece İsrail, vatandaşlarının güvenliğini ve kuzey sakinlerinin bölgelerine dönüşünü sağlamak için uygulamalarını sürdürecektir.” dedi.

Katz ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail hava saldırısında öldürülmesinin “Tel Aviv tarafından alınan en haklı ve önleyici tedbirlerden biri olduğunu” iddia etti.

104’ü Çocuk, 194’ü Kadın Toplam 1178 Kişi Şehit Olmuştu

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den beri 104’ü çocuk, 194’ü kadın olmak üzere toplam 1178 kişi İsrail saldırılarında şehit oldu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut’a ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye’ye de 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.