04.24.2024

İsrail basını: Biden azalan siyasi gücünü Orta Doğu’da pekiştirme hedefinde

Biden’ın bugün İsrail ziyaretiyle başlayacak Orta Doğu turu İsrail basınında geniş yer buldu. Biden’ın ABD’de azalan siyasi gücünü Orta Doğu’dan “zaferle dönerek” artırmayı planladığına dikkat çekildi

ABD Başkanı Joe Biden’ın 13-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceği Orta Doğu ülkeleri ziyaretlerinin detayları açıklandı. Biden, cuma günü işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeden önce Kudüs’te iki gün geçirecek. İsrail basını, Biden’ın ziyaretini “siyasi gücü azalan bir liderin Orta Doğu ülkelerinde siyasi zaferler araması” olarak yorumladı.

Jerusalem Post’un haberinde, “ABD Başkanı Joe Biden beş ay sonra görevde olmayabilecek İsrail Başbakanı Yair Lapid’le bir araya gelecek. George W. Bush’tan bu yana ABD başkanları dış politikada iz bırakmaya çalışmak için nereye gitti? Orta Doğu” denildi. ABD’de kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesi Biden’ın söz konusu ziyareti gerçekleştirdiğine dikkat çekilen haberde, Biden’ın aynı zamanda “siyasi olarak gücü azalmış” halde Suudi Arabistan’a gideceği de vurgulandı.

Haaretz’in haberine göre, Biden’ın Orta Doğu ziyareti ABD’de Demokrat Parti’de görüş ayrılığına yol açtı. Haberde, “Demokrat Parti’nin sol kanadı, İsrail’in Filistinlilere yönelik eylemleri söz konusuyken Biden’ın ziyaretinden hoşnutsuzluğu güçlü bir şekilde dile getiriyor” denildi.

Demokratların İsrail askerlerinin geçtiğimiz aylarda ateş açması sonucu hayatını kaybeden El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’nin ölümü sonrası Biden’ın ziyaretini eleştirdiği belirtilen haberde, Demokrat Partililerin Biden’la ilgili “İsrail ordusu tarafından öldürülen diğer tüm Amerikalıların ölümü için İsrail hükümetinden yanıt istemeye devam etmeli” görüşünü paylaştığı aktarıldı.

Times of Israel’e konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili ise Biden’ın İsrail ziyaretinde ABD’nin bölgeye askeri desteği artırma konusunun da ele alınacağını kaydetti.

‘PETROL ARZINI ARTIRMAYA İKNA EDEBİLİR’

Biden’ın ziyareti İngiltere basınında da geniş yer buldu.

The Guardian’ın haberine göre, Biden’ın ziyaretinin temel hedefinin “Küresel enerji krizini hafifletmek için Suudi Arabistan’ı küresel petrol arzını artırmaya ikna etmek” olduğu belirtildi. Biden’ın İsrail ve Filistin’de iki günlük ziyareti sonrası Cidde’ye ziyarette bulunmasının “önemli bir değişim” olduğuna dikkat çekilen haberde, İsrail’in de birçok Arap ülkesi için müttefik haline geldiği de ifade edildi. 

Reuters haber ajansı ise “Batı ülkeleri liderlerinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle izole etme çabalarının başarısız olduğunu” belirtti. Haberde, “Biden’ın ziyareti Batı’nın Kaşıkçı cinayeti sonrası Veliaht Prens’le etkileşimi sınırlamaya yönelik tüm girişimleri aşındırıyor. Ukrayna savaşı, Çin rekabeti, enerji krizi ortasında Suudi-ABD ilişkisinin canlandırılması gerekiyor” görüşlerine yer verildi.

200 GAZETECİ ZİYARETİ TAKİP EDECEK

ABD basınında ise Biden’ın İsrail ziyaretine ilişkin programın detayları açıklandı. 

Associated Press’in (AP) haberine göre, Biden’ın Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesine bakan Batı Kudüs’teki tarihi “King David” otelinde iki gece kalması hedefleniyor. İsrail’i on yıllar içerisinde ziyaret eden devlet başkanları burada kalmayı tercih etmesi nedeniyle otel, “Başkanlar ve Krallar Oteli” olarak da tanınıyor.

HOLOKOST KURBANLARIYLA GÖRÜŞECEK

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Biden, İsrail ziyaretine ülkenin merkezindeki Palmachim Askeri Hava Üssünü ziyaret ederek başlayacak. Açıklamada ayrıca “ABD Başkanı’na lazer savunma sisteminin yanı sıra Arrow, David’s Sling ve Iron Dome füzesavar sistemleri hakkında bilgi verilecek” denildi. 

Holokost kurbanlarının anıldığı Batı Kudüs’teki Yad Vaşem’i (Soykırım Müzesi) ziyaret edecek Biden’ın burada soykırımdan kurtulan iki kişiyle görüşeceği de belirtildi. İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ziyareti takip etmek için dünyanın dört bir yanından 200 gazetecinin ülkeye geldiği belirtildi. 

ONUR NİŞANI VERİLECEK

Öte yandan Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la yarın görüşerek İsrail Cumhurbaşkanlığı Onur Nişanı alacak. Biden’ın ziyaretinin son gününde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Mısır, Irak ve Ürdün’ün yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) liderlerinin olduğu bir zirveye katılması bekleniyor. Biden’ın burada BAE ve Hindistan’la çevrimiçi düzenlenecek gıda güvenliği zirvesine katılması planlanıyor.