10.22.2024

İsrail-BM gerilimi sürüyor! BM yetkililerine vize verilmeyecek

İsrail, BM temsilcilerine vize vermeyeceğini duyurdu. Karar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in son açıklamaları sonrası geldi. ABD, insani yardım geçişi için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yaptığı son açıklamalara tepki göstererek, BM temsilcilerine vize vermeyeceklerini duyurdu. Erdan, “Bu açıklamaları nedeniyle BM temsilcilerine vize vermeyi reddedeceğiz” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri ateşkes çağrısında bulundu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yaptı ve ateşkes çağrısında bulundu. İsrailli yetkililer bu öneriyi reddetti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin çatışmalarıyla ilgili olarak uluslararası insani hukuk ihlallerine dair “derin endişe” duyduğunu belirtti. Guterres, bu açıklamaları BM Güvenlik Konseyi’nin düzenlediği üst düzey İsrail-Filistin oturumunda yaptı.

BM Genel Sekreteri, Orta Doğu’da yaşananların “her saat daha da kötüye gittiğini” ve “Gazze’deki savaşın giderek şiddetlendiğini, bölgeye yayılma riskinin arttığını” ifade etti.Guterres ayrıca Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırıları kınadı

İsrail BM Güvenlik Konseyi’nde ne söyledi?

BM Genel Sekreteri’nin konuşmasına tepki gösteren İsrail, Filistin topraklarının “56 yıldır işgali altında” olduğunu söyleyen Guterres’e karşı tepkisini dile getirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, ” (Hamas’ı kasdederek) bu tip bir katliam için hiçbir sebep olamaz” dedi ve Guterres’e “siz hangi dünyada yaşıyorsunuz?” diye sordu.

Beyas Saray : Ateşkes sadece Hamas’ın işine yarar

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki devam eden çatışmalar ve İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonları hakkında Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenledi. Kirby, Gazze’de bir ateşkesin “sadece Hamas’a yarayacağını” belirtti. Ancak, insani yardımların geçişi için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini ifade etti.Erdan, İnsani İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’e halihazırda vize verilmediğini belirtti ve “Onlara bir ders vermenin vakti geldi” dedi.

ABD çatışmalara ara verilmesini önerdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Güvenlik Konseyi’nde insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesini istedi, ancak bu öneri bir ateşkes olarak algılanmadı. ABD Başkanı Joe Biden ise, Hamas’ın elindeki 200’den fazla rehine serbest bırakılmadan bir ateşkes hakkında “konuşmanın” mümkün olmadığını belirtmişti.

Kara harekatında “ABD’nin rolü” sorusu!

ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail’in olası bir kara harekatına ilişkin ABD’nin baskı yapmış olabileceği iddialarına net bir yanıt vermekten kaçındı. Her iki yetkili, “İsraililer kendi kararlarını veriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Netanyahu’dan kara harekatı sinyali

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sınırdaki askeri birliklere yönelik yaptığı son açıklamada, “Bir sonraki aşamadayız. Yakında başlıyor” ifadelerini kullanarak yeni bir operasyonun yaklaşık olduğu sinyalini verdi.

Gazze’de acil servisler dışındaki bölümler kapatılıyor

BBC’nin muhabiri Ruşdi Abualouf’un aktardığına göre, Gazze’deki hastaneler yakıt rezervlerinin azalması nedeniyle acil servisler dışında tüm bölümleri kapatma kararı aldı. Hastaneler sadece hayat kurtarma görevlerine odaklanacak, böylece böbrek diyalizi gibi hayati tedavilere ihtiyaç duyan insanlar tedavi görebilecek.

Gazze Şeridi’nin Mısır sınırında BBC’ye konuşan Norveç Yardım Komitesi’nden Mads Gilbert, durumu “felaket” olarak nitelendirdi. Meslektaşlarının hastanelerde “korkunç bir sahne” tarif ettiklerini belirtti. Gilbert, “5 bin ila 15 bin sivilin sığındığı, cerrahi bakıma ihtiyaç duyan hastalarla dolup taşan ve birdenbire ışıkların söndüğü bir hastane hayal edin” dedi.

Gilbert ayrıca, saldırılar nedeniyle çok sayıda kişinin ciddi şekilde yaralandığını ve stresin hamile kadınların erken doğum yapmasına neden olduğunu söyledi.