10.18.2024

İsrail, Gazze’deki bağımsız sağlık sistemi çabalarını da yok etti

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Gazze’de öldürülen sağlık çalışanları arasında, Filistin için bir sağlık sistemi kurmaya çalışan en az 55 uzman doktorun bulunduğunu ortaya çıkardı. 

Haberde, bu sayının Gazze’deki yüksek nitelikli uzman doktorların yüzde 4’üne denk geldiği belirtildi. 

İsrail saldırılarında öldürülen uzmanların, kanser teşhisinden böbrek hastalıklarının tedavisine kadar farklı branşlarda çalıştığına dikkat çekildi.

Bu doktorların, “Hamas’ın Gazze’de kendi kendine yetebilen bir sağlık sistemi kurma çalışmasının bir parçası olduğu” ifade edildi.

Ajans, 55 uzmandan 7’sinin hastanelerin bombalanması sonucu öldürüldüğünü tespit etti. 23 uzmanın hastanelerden uzak bölgelerde öldürüldüğü aktarılırken, geri kalan doktorların nerede öldürüldüğüne dair net bilgiye ulaşılamadığı bildirildi. 

11 Ekim’de İsrail saldırısında hayatını kaybeden Sireen Attar, Ürdün’de eğitim gördükten sonra Gazze’ye dönerek, obstetrik ve jinekoloji alanında doktor yetiştirmeye başlamıştı. 

Haberde, Attar’ın Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) bünyesinde görev yaparken öldürüldüğü belirtildi.

Gazze’de Attar’a ve yanındaki ekibe eğitim verdiğini belirten Britanyalı doktor Deborah Harrington şunları söyledi: 

Onun ölümü çok büyük bir kayıp. Sağlık sistemi bu uzmanları kaybetmeyi göze alamaz. Sistemi yeniden inşa etmek onlarca yıl sürebilir.

Reuters, Hamas’ın yorum talebine yanıt vermediğini bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) açıklamasındaysa nitelikli doktorların ölümüne dair doğrudan yorum yapılmadı. IDF, ellerinde Hamas’ın hastaneleri sığınak olarak kullandığına dair sağlam kanıtlar bulunduğunu ve buna göre hareket ettiklerini savundu. Hamas bu iddiaları defalarca reddetmişti.

Haberde, Gazze’de savaş öncesinde sağlık hizmetlerini geliştirmeye yönelik adımlar atıldığına işaret edildi. 2022’de Gazze’deki hastanelerde toplamda 3 bin 412 yatak vardı. Bu sayı 2009’a kıyasla yüzde 70’e yakın bir artışa denk geliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bu kapasiteyle 10 bin kişi başına 15,5 yatak düşüyor. Söz konusu rakam, Mısır, Ürdün ve Suriye’dekinden daha fazla ancak İsrail’dekinin neredeyse yarısı civarında.

Ancak 7 Ekim’de başlayan savaştan bu yana, Gazze’deki toplam 35 hastaneden 20’si hizmet dışı kaldı. 15 hastaneyse yarı kapasiteyle çalışıyor.