11.14.2024

“İsrail İran’ın Suriye’deki askeri yapılanmasını yüzde 90 oranında bitirdi”

İsrailli üst düzey askeri yetkililer, İran’ın Suriye’deki askeri yapılanmasının yüzde 90 oranında bitirildiğini öne sürdü.

Jeruselam Post’un haberine göre, İsrail, son yıllar içerisinde İran’ın Suriye’deki faaliyetlerine önemli ölçüde son verdi.

İsrail’in Suriye’de büyük ölçüde sonlandırdığı askeri varlıklar arasında Tahran rejiminin bu ülkeye yönelik silah ve savaşçı transferi gibi stratejik öneme sahip alanlar bulunuyor.

Yetkililere göre, İsrail’in Suriye’de yıllardır devam ettirdiği hava saldırıları, 2020 yılında ABD tarafından öldürülen İran’ın en üst düzey ve nüfuz sahibi komutanlarından biri olan Kasım Süleymani’nin Suriye’ye yönelik planlarını sekteye uğrattı.

İsrail’in Suriye’de İran destekli milislere yönelik hava saldırılarının Rusya tarafından pek çok defa görmezden gelinmesi de saldırıların devam etmesinde büyük bir etken oldu.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Rusya’nın mayıs ayında Suriye’de İsrail savaş uçaklarını hedef aldığını açıklamıştı.

Öte yandan bazı bölge uzmanları, İsrail’in Suriye’de Rusya ile sağladığı koordinasyona zarar gelmemesi için Ukrayna’ya silah yardımında bulunmadığını belirtiyor.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, İsrail’in Ukrayna’ya silah sağlamasının Moskova yönetimi ile ilişkileri sıfırlamaya yol açacağını söylemişti.

İsrailli yetkililere göre, Suriye’de hava saldırılarının bazı dönemlerde gerçekleşmemesi, İran’ın Suriye’ye silah sevkiyatlarını askıya almasından kaynaklanıyor.

Yetkililer, İran’ın herhangi bir askeri hareketliliğe girişmemesi nedeniyle İsrail’in bazı dönemlerde hava saldırıları icra etmediğini söylüyor.

Habere göre İsrail, İran’ın Suriye’deki yapılanmalarını havadan, karadan ve denizden yürüttüğü saldırılarla da hedef alıyor.

Söz konusu saldırıların, Esed rejiminin silah üretimini de kesintiye uğrattığı ifade ediliyor. Yetkililere göre İran destekli milislerin, bir süredir Esed rejimine ait fabrikaları kullanmasının rejimin silah üretme yeteneğine zarar verdiğini savunuyor.