09.20.2024

İsrail medyası: “Netanyahu’nun ateşkese inancı yok”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze savaşında ateşkes imzalansa bile anlaşmanın haftalar içinde bozulacağını düşündüğü bildiriliyor.

İsrail’in tanınmış gazetelerinden Haaretz’e konuşan Netanyahu’ya yakın isimler, başbakanın mutabakat sağlansa bile anlaşmanın birinci evresinde öngörülen 6 haftalık ateşkesin tamamlanmadan bozulacağını düşündüğünü söylüyor.

Netanyahu’nun, İsrail ve Hamas’ın anlaşmanın geri kalanı üzerinde anlaşamayacağını düşündüğü de aktarılıyor. 

Kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, Gazze’de rehine takası ve ateşkesi öngören anlaşmanın Netanyahu’nun radikal sağcı bloğunda yaratacağı olası etkilere de dikkat çekiyor. 

Radikal sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas’la herhangi bir anlaşmaya karşı çıktığını defalarca söylemişti. Kaynaklar, en uygun şartları sağlayan bir anlaşma imzalansa bile Ben-Gvir’in hükümetten istifa edeceğini savunuyor.

İkinci bir önemli isimse radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich. Smotrich’in talep ettiği düzeltmeler yapıldığı sürece hükümette kalabileceği fakat bunlar olmazsa istifa ederek Ben-Gvir’e katılabileceği öne sürülüyor. 

Ancak iki senaryoda da ateşkes anlaşmasının bozulması halinde hem Ben-Gvir’in hem de Smotrich’in hükümete geri döneceği yorumu yapılıyor. 

Dolayısıyla Haaretz’in analizinde, ateşkes ve rehine takası anlaşmasının Netanyahu hükümetini erken seçime zorlamayacağı ve koalisyonun çökmesine neden olmayacağı değerlendirmesi paylaşılıyor.