05.18.2024

İsrail’den Brezilya’ya çağrı: İran savaş gemilerini limanınızdan çekin!

İsrail, Brezilya’nın ABD baskısına rağmen İran’a ait savaş gemisinin Rio de Janeiro kentine yanaşma kararını eleştirerek Brezilya lideri Lula hükümetini gemileri göndermeye çağırdı.

Pazar günü Brezilya’nın Rio de Janeiro kentine yanaşan İran’a ait iki savaş gemisi ABD, Brezilya ve İsrail arasında diplomatik krize neden oldu. ABD baskılarına rağmen gemilerin yanaşmasına izin veren Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya ikinci tepki İsrail’den geldi.

ABD’nin Brezilya Büyükelçisi, 15 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında gemilerin yanaşmasına izin verilmemesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

‘TEHLİKELİ GELİŞME’

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, İran donanmasını Tahran’daki yaptırım uygulanan kuruluşlarla işbirliği yapmakla suçlayarak savaş gemilerinin Brezilya’ya yanaşmasını “tehlikeli ve üzücü bir gelişme” olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Haiat, “Gemilere limandan ayrılma emri vermek için hala geç değil” dedi.

CUMHURİYETÇİ SENATÖRDEN YAPTIRIM ÇAĞRISI

Diğer yandan, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, gemilerin yanaşmasından sonra Brezilya’ya yaptırım çağrısında bulunarak durumu “ABD’nin güvenliğine doğrudan bir tehdit” olarak nitelendirerek “Biden yönetimi, ilgili yaptırımları uygulamak, Brezilya’nın ABD’nin terörle mücadele çabalarıyla işbirliğini yeniden değerlendirmek ve Brezilya’nın limanlarında etkili terörle mücadele önlemlerini sürdürüp sürdürmediğini yeniden incelemekle yükümlü” demişti.