04.25.2024

İsrail’in 1948’te yok ettiği Filistin köyü Tantura’da toplu mezarlar!

İsrail güçlerinin 1948’de Filistin’in Tantura köyünde yaptığı katliama ilişkin İngiltere’de yapılan araştırma, toplu mezar alanlarını açığa çıkardı.

İsrail güçlerinin 1948’de Filistin’in Tantura köyünde yaptığı katliama ilişkin İngiltere’de yapılan bir araştırmada olası üç yeri belirlemek için kartografik veriler ve havadan fotoğraflar analiz edilerek toplu mezar alanları açığa çıkarıldı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Tantura Aileleri Komitesi, soruşturmanın Filistinlilerin Nakba veya felaket olarak adlandırdığı 1948 katliamına ilişkin daha fazla soruşturmaya yol açacağını umuyor.

Londra Üniversitesi’ne bağlı Goldsmiths merkezli Forensic Architecture’ın araştırması, günümüzdeki bir sahil beldesinin altında üç olası toplu mezar tespit etti.

Şimdiye kadarki en kapsamlı araştırma

Kuruluş, İngiliz mandası döneminden kartografik verileri ve havadan fotoğrafları analiz etti, arşiv ve hayatta kalanlardan ve faillerden yeni toplanan görgü tanığı ifadeleri ve İsrail ordusu kayıtları ile çapraz referans verdi.

Tantura raporu, yasal konulara odaklanan Filistinli bir insan hakları grubu olan Adalah tarafından yaptırıldı.

Tantura Katliamı hakkında

Tantura Katliamı, Arap-İsrail Savaşı sırasında 22-23 Mayıs 1948 gecesi, yaklaşık bin 500 nüfuslu bir köy olan Tantura’nın teslim olmasının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Alexandroni Tugayı tarafından yaklaşık 200 Filistinlinin katledildiği sırada gerçekleşti.