09.16.2024

İsveç mahkemesi Kur’an yakma yasağını kaldırdı

İsveç Mahkemesi, salı yaptığı açıklamada, şubatta yapılması planlanan iki adet Kur’an yakma protesto gösterisini yasaklayan polis kararının iptal edildiğini açıkladı. Mahkeme, “güvenlik riski endişelerinin protesto hakkını kısıtlamaya yeterli olmayacağını” belirtti. Hâkim Eva-Lotta Hedin, “Polis yetkililerinin bu kararları için yeterince destekleri yok” dedi.

Göç ve İslam karşıtı, aşırı sağcı Sıkı Yön (Stram Kurs) partisi lideri, ırkçı politikacı Rasmus Paludan’ın geçen ocakta hayata geçirdiği Kur’an yakma eylemi Müslüman ülke ve kuruluşların tepkisine neden olmuştu. Paludan, İsveç’in başkenti Stockholm’da, Türkiye Büyükelçiliği binası önünde düzenlediği eylemde Kur’an yakmış, güvenlik önlemleri alan polis buna müdahale etmemişti.

Polis daha sonra şubatta Türkiye ile Irak büyükelçilik binaları önünde yapılmak istenilen Kur’an yakma protestolarına izin vermemişti. İsveç polisi kararına gerekçe olarak ocaktaki protestonun İsveç’i “saldırılar için daha yüksek bir hedef” haline getirdiğini savunmuştu.

Terör bağlantısı
İsveç İstihbarat Birimi’nden salı yapılan açıklamada, ocakta İsveç’te Kur’an yakma protestolarına ilişkin beş kişinin “terör eylemi” planladığı gerekçesiyle gözaltına alındığı açıklandı. İsveç Terörle Mücadele Birimi Başkan Vekili Susanna Trehorning, İsveç güvenlik birimlerinin konuyla ilgilendiğini ve şüphelilerin “uluslararası radikal İslam” ile bağlantılı olabileceklerini söyledi.