04.17.2024

İthal şekere 5 milyar TL ödenecek

Şeker fabrikaları 3,4 milyar TL’ye satıldı; ithal şekere 5 milyar TL ödenecek

Özelleştirma kapsamında satışlan 10 şeker fabrikasından 3,4 milyar TL gelir elde edilirken, yurt dışından ithal edilmesi planlanan 400 bin ton şeker için ödenecek paranın 5 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. 

AKP iktidarı tarafından özelleştirme kapsamında satılan 10 şeker fabrikasından elde edilen paranın, yurt dışından ithal edilecek 400 bin ton şekerin parasına dahi yetmeyeceği hesaplandı. Fabrikaların özelleştirilmesi yüzünden hem şeker üretimi düştü, hem şeker fiyatları pahalandı hem de yurt dışından şeker ithal etmek zorunlu hale geldi.

İktidar kamunun yükünü hafifleteceği, şeker üretimini artıracağı iddiasıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin elindeki fabrikaları 2018 yılında satışa çıkardı. Toplumdan gelen yoğun eleştirilere rağmen alelacele alınan kararla 10 şeker fabrikası inşaat, tuz, çay, turizm ve kömür gibi sektörlerde faaliyetleri olan özel sektör yatırımcılarına toplam 3 milyar 452 milyon 200 bin TL bedelle satıldı. Yozgat, Ilgın ve Burdur şeker fabrikaları ise satılamayınca kamuda kaldı.

İTHAL ŞEKERE 300 MİLYON DOLAR

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, şeker üretimi ve fiyatlarına söylenenin aksine olumsuz yansıdı. İktidar, zamların bir türlü kontrol altına alınamaması üzerine şeker açığını kapatmak ve fiyatları dizginlemek için yurt dışından 400 bin ton şeker ithal etme kararı aldı.

Sözcü’den Erdolğan Süzer’in haberine göre ithal şekerin nakliye dahil ton başına 750 dolara mal olacağı bildirildi. Buna göre 400 bin ton ithal şeker için ödenecek döviz 300 milyon doları bulacak. 300 milyon dolar, bugünkü kurlarla 5 milyar TL’yi aşıyor. Bu da 10 fabrikanın satışından elde edilen paranın, TL bazında 400 bin tonluk şeker ithalatının parasını bile karşılamadığını gösteriyor.

TÜRKŞEKER ZAM YAPTI

Türkşeker, 27 Haziran itibarıyla bazı indirim marketler ve Tarım Kredi için 390 TL’den verdiği 50 kilogramlık kristal şekerin fabrika satış fiyatına yüzde 67 zam yaparak 650 TL’ye çıkarmıştı.

DOLAR BAZINDA 3’TE BİRİNDEN FAZLA

Fabrikalar dolar yerine TL ile satıldı. Fabrikaları alan şirketlerin çoğu ödemelerini taksitlendirdiği için devletin kasasına paranın tamamı bir kalemde girmedi. Fabrikaların satıldığı tarihte dolar kuru yaklaşık 4 lira 30 kuruş civarındaydı. Fabrikalar dolarla ve peşin olarak satılmış olsaydı devletin kasasına yaklaşık 803 milyon dolar döviz girecekti. Bu tutar bile ithal şeker maliyetinin fabrikalardan gelen paranın 3’te birini aştığı gösteriyor.