09.08.2024

İzmir’de belediye işçileri iş bıraktı

Zamlar ve enflasyon karşısında ücretleri eriyen Bornova, Buca ve Bayraklı Belediyesi işçileri, ek protokol talebiyle iş bıraktı.

İzmir’de Bornova, Buca ve Bayraklı belediyelerinde çalışan işçiler, zamlar ve artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin geçinebilecek bir düzeye çıkarılması için ek protokol talep etti. İşçileri, örgütlü oldukları Genel-İş Sendikası ile belediye yönetimleri arasında ek protokole ilişkin anlaşma sağlanamaması üzerine iş bıraktı. Sabah mesai saatinde iş yerlerinde bir araya gelen işçiler kartları bastı ancak hizmet üretmedi.

“Birleşe birleşe kazanacağız”, “Ücrette adalet istiyoruz”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları atan işçiler, geçinebilecek bir ücret için ek protokol taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.

BUCA BELEDİYESİ

Evrensel’in aktardığına göre Buca Belediyesi ile iş yerinde örgütlü Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında 2022 Eylül ayında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Yaklaşık bin 500 işçiyi ilgilendiren sözleşmede en düşük işçi maaşı 12 bin TL oldu. Asgari ücrettin biraz üstünde aldıkları ücretlerle geçinemediklerini dile getiren işçiler, ek protokol ile yüzde 50 zam talep ediyor.

BORNOVA BELEDİYESİ

Bornova Belediyesi ile iş yerinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında da geçen yıl ekim ayında TİS imzalandı. Yaklaşık bin 500 işçiyi ilgilendiren sözleşmede en düşük işçi maaşı net 12 bin 500 TL oldu. Sözleşmeye göre ikinci yılın altıncı ayı için yüzde 20’lik zamda anlaşma sağlanırken, artan enflasyon karşısında geçinemediklerini dile getiren işçiler, ikinci yılın altıncı ayı için yüzde 20+30, toplamda yüzde 50 zam talebiyle ek protokol imzalanmasını istedi.

Belediye yönetimiyle yapan görüşmelerde anlaşmaya varılamadığı için iş bırakan Bornova Belediyesi işçileri, ek protokolün imzalanmasını talep etti.

BAYRAKLI BELEDİYESİ

Bayraklı Belediyesi ile iş yerinde örgütlü Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube arasında ise Ekim 2022’de TİS imzalandı. Belediyenin farklı birimlerinde görev yapan bin 285 işçiyi ilgilendiren sözleşmede en düşük işçi maaşı 12 bin 500 TL oldu. Sözleşmeye göre 1 Temmuz 2023 itibarıyla yüzde 20 zamda anlaşma sağlanırken, işçiler geçinemedikleri için ek zam talebiyle protokolün imzalanması istedi.