09.13.2024

İzmir’deki elektrik faciasından sonra bile kablolar hala ortada

İzmir’in Konak ilçesinde yaşanan ve Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın hayatını kaybettiği elektrik akımı faciasıyla ilgili detaylar, gözlemcilerin ve teknik raporların ortaya koyduğu üzere daha da karmaşıklaşıyor. Elektrik direğinde kablolar açıkta dururken, bir dizi ihmallerin yer aldığı olayın sorumluları ise ortada yok.

İzmir’in Konak ilçesinde meydana gelen elektrik faciası ile ilgili soruşturma derinleşiyor. 12 Temmuz’da şiddetli yağış sırasında Enver Dündar Başar Sokağı’nda su birikintisine basan Özge Ceren Deniz, elektrik akımına kapılmış ve onu kurtarmaya çalışan İnanç Öktemay ile birlikte elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın ardından 35 kişi gözaltına alınırken 31’i tutuklandı, 4 şüpheli ise hala aranıyor.

İZMİR’DE 2 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ FACİADA KİMLERİN İHMALİ VAR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün teknik raporuna göre, 2024 yılı Ocak ayında bölgede yüklenici firma tarafından 3 adet yağmursuyu ızgarası yapımı gerçekleştirildi. Ancak bu süreçte GDZ Elektrik A.Ş.’den gözlemci talep edilmiş ve imalatlar gözlemci nezaretinde yapılmış.

274-113907-elektrik.webp

ELEKTRİK HATLARINDAKİ BAKIM- ONARIM ÇALIŞMALARI VE İHMAL İDDİALARI

Rapor, yağmursuyu ızgarası yapımının ardından GDZ Elektrik A.Ş. tarafından bölgedeki elektrik hatlarında bakım-onarım çalışması yapıldığını belirtiyor. Ancak bu çalışmalar sırasında bile, kabloların zemin seviyesinden 23 cm aşağıda döşendiği ve yapılan onarımların yeterli olmadığı iddia ediliyor.

Yapılan raporlar ve belgeler, bölge sakinlerinin GDZ Elektrik A.Ş.’ye iki defa elektrik arızası kaydı açtığını ve yetkilileri defalarca uyardığını gösteriyor. Ancak bu uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı ve güvenlik açıklarının kapatılmadığı görülüyor.

YENİ BİR FACİA İHTİMALİ HALA VAR

Elektrik direğinde kablolar hala açıkta duruyor. Yaşanan olay büyük üzüntü yaratırken, İzmir halkında elektrik hatlarının bakım ve güvenlik standartlarının sıkı bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiği konusunda endişeleri artırdı. Yaşanan facia, ihmal zinciri ve sorumlulukların net bir şekilde ortaya koyuyor.

screenshot-2.jpg

Elektrik hatlarının açıkta durması gibi güvenlik risklerinin yanı sıra, gelecekte benzer bir facia riski olabileceği endişesi de var. Yetkililerin acil önlemler alması ve vatandaşların güvenliği için gerekli tedbirlerin derhal alınması gerekiyor.

elektrik.jpg

İzmir halkı, yaşanan bu acı olayın ardından adaletin yerine getirilmesini ve sorumluların hukuki süreç içinde hesap vermesini talep ediyor. Elektrik güvenliği konusunda alınacak tedbirlerin şeffaf bir şekilde duyurulması ve uygulanması gerektiği vurgulanıyor.

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Konak ilçesinde 12 Temmuz’da sağanak sırasında Özge Ceren Deniz, Enver Dündar Başar Sokağı’ndaki su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılıp yere düştü. İnanç Öktemay isimli vatandaş, yardım etmek amacıyla Deniz’i çektiği sırada akıma kapılıp arkadaşının yanına düştü.

Çevredekilerin müdahalesiyle su birikintisinden çıkarılan Öktemay ve Deniz, kaldırıldıkları Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Alsancak Devlet Hastanesi’nde müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Soruşturma kapsamında bölgede kazı yapılarak inceleme yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı Ocak ayında yüklenici firmaya yaptırdığı 3 adet yağmur suyu ızgarası yapım imalatı sırasında Gdz Elektrik’ten gözlemci talebinde bulunulduğu, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiğini savundu.

Açıklamada ayrıca Gdz Elektrik tarafından yağmur suyu ızgarası yanında elektrik hatlarında bakım onarım çalışması yapıldığı, elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 santimetre aşağıda döşendiği, vatandaşlar tarafından Gdz Elektrik’e anılan bölge için 2 defa arıza kaydı açtırıldığı ileri sürüldü.