09.08.2024

Japonya Donanmasına Ait 2 Helikopter Pasifik Okyanusu’na Düştü

Japonya savunma bakanı, sekiz mürettebat taşıyan iki Japon donanma helikopterinin gece eğitim tatbikatı sırasında Tokyo’nun güneyinde Pasifik Okyanusu’na düştüğüne inanıldığını ve kurtarma ekiplerinin kayıp kişileri aramaya başladığını açıkladı

Kazanın nedeninin henüz bilinmediğini ifade eden Kihara, yetkililerin kurtarma operasyonuna öncelik verdiklerini de sözlerine ekledi. MSDF, kayıp mürettebatın aranması ve kurtarılması için sekiz savaş gemisi ve beş uçak konuşlandırdı. Kihara, SH-60K’lardan birinden olduğuna inanılan parçaları bulduklarını açıkladı.

“Helikopterlerin düştüğünü düşünüyoruz”

Savunma Bakanı Minoru Kihara gazetecilere verdiği demeçte, Deniz Öz Savunma Kuvvetlerine ait olan ve her biri dört mürettebat taşıyan iki SH-60K helikopterinin Cumartesi günü geç saatlerde Pasifik’teki Tokyo’nun yaklaşık 600 kilometre (370 mil) güneyindeki Torishima adası yakınlarında teması kaybettiğini belirtti. Sekiz mürettebattan biri sudan çıkarıldı, ancak durumu bilinmiyor. Yetkililerin hâlâ diğer yedi kişiyi aradığı bildirildi.

SH-60K uçağı genellikle denizaltı karşıtı görevler için muhriplerde konuşlandırılır. Savunma yetkilileri, cumartesi günkü eğitimin yalnızca Japon donanmasını kapsadığını ve çok uluslu bir tatbikatın parçası olmadığını söyledi. Bölgede herhangi bir yabancı uçak veya savaş gemisinin görülmediği belirtildi.

Kihara, Sikorsky tarafından tasarlanan ve Seahawk olarak bilinen çift motorlu, çok görevli helikopterlerin gece sularında denizaltı karşıtı eğitim yaptığını belirtti. Biri, acil durum sinyali gönderdikten sonra saat 22:38’de (1338 GMT) bağlantıyı kaybetti. Diğer uçak yaklaşık 25 dakika sonra teması kaybetti. Biri Nagazaki’deki bir hava üssüne, diğeri ise Tokushima vilayetindeki bir üsse aitti.

Cumartesi günkü görünen kaza, Kara Öz Savunma Kuvvetleri UH-60 Blackhawk’ın güneybatı Japonya’nın Miyako adası açıklarına düşerek 10 mürettebatın tamamının ölmesinden bir yıl sonra gerçekleşti. Ocak 2022’de, Hava Öz Savunma F-15 savaş uçağı Japonya’nın kuzey orta kıyılarına düşerek iki mürettebatı öldü. Japonya’nın NHK kamu televizyonu, Cumartesi günkü kaza sırasında bölgede herhangi bir hava durumu uyarısının yayınlanmadığını belirtti.

Japonya, 2022 güvenlik stratejisi kapsamında , Çin’in giderek daha iddialı hale gelen askeri faaliyetlerinden kaynaklanan tehditlere karşı koymak için askeri birikimini hızlandırıyor ve Pasifik’teki güneybatı Japon adaları ve Doğu Çin Denizi’ndeki caydırıcılığını güçlendiriyor. Japonya son yıllarda kendi deniz tatbikatlarının yanı sıra müttefiki ABD ve diğer ortaklarıyla ortak tatbikatlar da kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriyor.