09.16.2024

Japonya, unutulan gülümseme için eğitim semineri düzenliyor

Japonya maske zorunluluğunu kademeli olarak kaldırırken, ülke uzun süreli maske kullanımının sonuçlarıyla boğuşuyor. Yanıt olarak, halk arasında bildirilen gülümseme kaybını ele almak için ülke çapında “gülümseme uygulama seminerleri” gün yüzüne çıktı.

The Mainichi gazetesinin bildirdiğine göre, “Egaoiku” (“gülümseme eğitimi”) şirketinin ev sahipliğinde düzenlenen böyle bir seminere, bu ayın başlarında Tokyo’daki bir yaşlılar bakım merkezinde yaklaşık 30 katılımcı katıldı

Başlangıçta daha katı düzenlemeler sırasında çevrimiçi olarak yürütülen bu çalıştaylar, kuralların gevşetilmesinden bu yana katılımda bir artış yaşadı.

Verilere göre bu yıl Şubat-Nisan ayları arasındaki katılımcı sayısında 2022’nin aynı dönemine göre 4,5 kat gibi dikkat çekici bir artış olduğu görüldü .

79 yaşındaki bir katılımcı olan Akiko Takizawa, COVID-19 krizi sırasında sınırlı sosyal etkileşimler nedeniyle gülümsemesini başkalarına gösterme fırsatlarını kaybettiğini açıkladı.

Bu seminerlerin önemini vurgulayarak, “Gülümsemelerin ne kadar önemli olabileceği bana hatırlatıldı.”

Egaoiku’nun kurucusu Keiko Kawano, seminerlerin önemini vurgulayarak görüşlerini öğrencileriyle paylaşıyor: “Bir gülümseme, ancak iletildiğinde gülümsemedir.

Japan Times’a “Gülümsemeyi düşünseniz veya ifadeniz yoksa mutlu olduğunuzu düşünseniz bile, bu seyirciye ulaşmayacak”  dedi.

Japonya halkının maskesiz bir hayata geri dönerken bazı eğitimlerden geçmesi gerektiğine ışık tutuyor.

“Kültürel olarak, gülümsemek ve bunu dişlerle yapmak Japonya’da her zaman uygun olmamıştır ve Japonca’yı ağzınızı çok fazla hareket ettirmeden konuşabilirsiniz.”

Eğitimi alan 74 yaşındaki Kyoko Miyamoto, “Maske çıkarma hareketinde biraz korku ve çekingenlik olduğunu düşünüyorum.

Artı, insanlar o kadar uzun süredir maske takıyorlar ki, arkadaşlarının yüzlerinin neye benzediğini bile unutmuş olabilirler.”

45 dakikalık derste öğrenciler gülümsemelerini yeniden kazanmak için yanak, ağız ve boyun kaslarını özenle çalıştırırlar.

Miho, “Bir gülümsemenin diğer kişiye ulaşması için doğal olması gerekir” diyor. “Fakat fazla gülümsemeyen biri için beyin, yüz kaslarını kullanmayı unutur.

“[Gülümseyerek] iyi olmak için onları [yüz kaslarını] kullanmalı ve eğitmeliyiz.”

Kitano, bireylerin elmacık kemiklerini ve ağızlarını çalıştırmalarına yardımcı olmak için pipet kullanma şeklindeki benzersiz yöntemiyle tanınırlık kazanmıştır. Üst dişlerini ortaya çıkarmak için yanak kaslarını kaldırırken pipeti hafifçe ısırmalarını söyler.

Mart ayında, Tohoku Üniversitesi’nde profesör ve Japonya’nın COVID ile mücadelesinde önemli bir figür olan Hitoshi Oshitani, bakış açısını Reuters ile paylaştı.

“Kurallar gevşetildikten sonra bile birçok kişinin maske takacağını düşünüyorum.”

Pandemiden önce bile maske takmak kültüre çoktan yerleşmişti.