04.26.2024

Kalın’dan Finlandiya ve İsveç başvurusu: Acilen adım atmalarını bekliyoruz

Son dakika haberi… İsveç ve Finlandiya ile müzakerelerde bulunmak için Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri İsveç ve Finlandiya’daki faaliyetlerini sona erdirmeli” dedi. Kalın, “Türkiye’nin taleplerine dönük yasal düzenlemelerin atılması adına süreç için olması gerekenlerdir. Bu adımları ne kadar hızlı atarlarsa süreç pozitif yönde ivme kazanır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Brüksel’deki NATO karargahında Finlandiya ve İsveç yetkilileriyle NATO üyeliğine ilişkin biraraya geldiler. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kalın, Belçika’daki Türkiye, Finlandiya ve İsveç görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, “PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri İsveç ve Finlandiya’daki faaliyetlerini sona erdirmeli” dedi.

Kalın, PKK’nın faaliyetleriyle ilgili İsveç’in acilen adım atmasını beklediklerini, İsveçli yetkililerin de bu yönde ifadelerde bulunduğunu söyledi. Kalın, Türkiye’nin NATO’nun genişleme politikasına karşı olmadığını ifade ederek, “NATO’nun üyelik süreciyle ilgili ortaya koyduğu bir takım ilkeler ve prosedürler var. İttifaka üye olan tüm ülkeler bu prosedürleri izlediler” dedi.

Kalın, şu ifadeleri kullandı: “PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri İsveç ve Finlandiya’daki faaliyetlerini sona erdirmeli. NATO’nun üyelik süreciyle ilgili ortaya koyduğu bir takım ilkeler ve prosedürler var. İttifaka üye olan tüm ülkeler bu prosedürleri izlediler. Yunanistan’ın Kuzey Makedonya’nın üyelik sürecini isminden dolayı 11 yıl boyunca boykot etmesidir. Makedonya bunun yüzünden ülkenin adını değiştirmek zorunda kaldı. Bundan sonra Yunanistan Makedonya’nın üyeliğine “evet” dedi. Dolayısıyla ittifaka üye olmak önemli bir adım. 200 yıllık süreçte tarafsızlığı desteklemiş İsveç için önemli bir adım. Finlandiya için de önemli bir adım. Türkiye’nin taleplerine dönük yasal düzenlemelerin atılması adına süreç için olması gerekenlerdir. Bu adımları ne kadar hızlı atarlarsa süreç pozitif yönde ivme kazanır.”