05.18.2024

Kampüs protestolarını eleştiren Biden’e , “Soykırımcı Joe” tepkisi

ABD’de başlayarak tüm dünyaya zincirleme yayılan Filistin’i destekleyen, işgalci İsrail soykırımını protesto eden kampüs eylemleri Biden’ı çileden çıkardı

ABD Başkanı Joe Biden, işgalci İsrail karşıtı kampüs protestolarını eleştirdi ve Ortadoğu politikalarının değişmediğini belirtti.

George Washington Üniversitesi’nde göndere çekilen Filistin Bayrağı indirilip ana binaya devasa bir ABD Bayrağı asıldı. Bunun üzerine öğrenciler de bayrağı üzerine “Soykırım Joe” yazısını yansıttı. ABD’de “Genocide Joe” “Soykırımcı Joe” pankartları ile Biden’ın işgalci İsrail soykırımına verdiği destek de protesto ediliyor.

İşgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımına öfkelerini dile getirmek isteyen öğrenciler ellerinden geleni yapıyor.

Biden, ifade özgürlüğü hakkının kanun ve düzenin pahasına olmaması gerektiğini ve üniversitelerdeki kampları dağıtmak için Ulusal Muhafızları göndermeyeceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü, ülke çapındaki üniversite kampüslerinde başlatılan işgalci İsrail karşıtı protestoları kınadı. Biden, Beyaz Saray’ın Roosevelt Salonu’ndan yaptığı, konuyla ilgili hazırladığı ilk konuşmasında, “Protesto hakkı var ama kaos yaratma hakkı yok” dedi. “Mülkiyete zarar vermek barışçıl bir protesto değil, yasalara aykırıdır. Vandalizm, izinsiz girme , camları kırma, kampüsleri kapatma, derslerin ve mezuniyetlerin iptal edilmesine zorlama; bunların hiçbiri barışçıl bir protesto değil” dedi . Güney Kaliforniya, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles ve diğer okullar.“İnsanların güçlü duyguları ve derin inançları olduğunu anlıyorum. Amerika’da biz hakka saygı duyuyoruz ve onların bunu ifade etme hakkını koruyoruz, ancak bu hiçbir şeyin yolunda gitmediği anlamına gelmiyor” diye açıkladı Biden. “Şiddet olmadan, yıkım olmadan, nefret olmadan ve hukuk çerçevesinde yapılması gerekiyor.”

Biden, “Yanlış anlaşılmasın, başkan olarak her zaman ifade özgürlüğünü savunacağım, ancak hukukun üstünlüğünü savunma konusunda da her zaman aynı derecede güçlü olacağım” şeklinde konuştu. “Hepimiz görüntüleri gördük ve bunlar iki temel Amerikan ilkesini teste tabi tuttu: Birincisi, ifade özgürlüğü hakkıdır; insanların barışçıl bir şekilde toplanması ve seslerini duyurması. İkincisi hukukun üstünlüğüdür. Her ikisinin de desteklenmesi gerekiyor. İnsanları susturduğumuz veya muhalifleri ezdiğimiz otoriter bir ulus değiliz. Amerikan halkının sesi duyuluyor.”

“İnsanların güçlü duyguları ve derin inançları olduğunu anlıyorum. Amerika’da biz hakka saygı duyuyoruz ve onların bunu ifade etme hakkını koruyoruz, ancak bu hiçbir şeyin yolunda gitmediği anlamına gelmiyor” diye açıkladı. İşgalci İsrail soykırımına tam destek veren ABD Başkanı Biden. “Şiddet olmadan, yıkım olmadan, nefret olmadan ve hukuk çerçevesinde yapılması gerekiyor.” dedi.

Biden, “O halde açık konuşayım, şiddet içeren protesto korunmuyor, barışçıl protesto korunuyor” sözleriyle işgalci İsrail soykırımı protestolarını şiddet içerikli olarak tanımladı. Sözlerini bitirdikten sonra bir muhabir Biden’a gösterilerin kendisini Orta Doğu’ya ilişkin herhangi bir politikasını yeniden gözden geçirmeye yöneltip yönlendirmediğini sordu ve Biden şu yanıtı verdi: “Hayır.” Biden, üniversite kampüslerinde düzeni yeniden sağlamak için Ulusal Muhafızları görevlendirmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda şu yanıtı verdi: “Hayır.”

Aslında barışçıl protesto, Amerikalıların önemli sorunlara nasıl tepki verdiklerini gösteren en iyi gelenektir. Ama biz kanunsuz bir ülke de değiliz. Biz bir sivil toplumuz ve düzen hakim olmalı” diye ısrar etti. ABD başkanı şöyle devam etti: “Tarihimiz boyunca buna benzer anlarla sık sık karşılaştık çünkü biz büyük, çeşitliliğe sahip, özgür düşünen ve özgürlüğü seven bir milletiz.” “Böyle anlarda her zaman siyasi puan kazanmak için acele edenler olur. Ama bu siyasetin zamanı değil. Bu netlik için bir an. Biden, “O halde açık konuşayım, şiddet içeren protesto korunmuyor, barışçıl protesto korunuyor” sözleriyle işgalci İsrail soykırımındaki şiddeti görmezden geldiğini ortaya koydu.

İşgalci İsrail karşıtı protestolar, işgalci İsrail’in 7 Ekim’de çoğu sivil olmak üzere onbinlerce Filistinliyi katletmesiden bu yana ABD kampüslerinde olağan hale geldi. Columbia öğrencilerinin kampüslerinde “kurtarılmış bölge” oluşturarak Siyonist olduğunu düşündükleri öğrencilerin girişini engellemesinin ardından gösteriler ülke çapında kamplara dönüşerek tüm dünyaya dalga dalga yayılmaya başladı.

Üniversite protestoları ülke çapında mantar gibi büyürken, organizatörler okulların işgalci İsrail ile tüm akademik ve mali bağlarını kesene kadar kampüslerdeki çadırlarda kalma sözü verdi. Yöneticiler, polisi ihlalcileri dizginlemek için çağırmak (bu da davaya daha fazla dikkat çekilmesi riskini taşıyor) ile onlarla anlaşmayı kesmek arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı; bu da ABD milletvekillerini ve Yahudi örgütlerini çileden çıkarıyor.

George Washington Üniversitesi’nde göndere çekilen Filistin Bayrağı indirilip ana binaya devasa bir ABD Bayrağı asıldı Öğrenciler de bayrağın üzerine “Soykırımcı Joe” yazan görüntü yansıtarak protesto etti.

“Bu Bir Savaş Değil SOYKIRIM”