09.20.2024

Karar Verme Yeteneğinizi Geliştirmenin 3 Yolu!

Her gün işiniz, okulunuz, yaşamınız ve geleceğiniz hakkında birçok kararlar veriyorsunuz. Peki, bunu en doğru şekilde nasıl yapabilirsiniz?

Bazı zamanlarda karar verme süreci biraz sancılı olabiliyor.nike air jordan 1
NFL jersey
nike air jordan retro
wigs for sale
glueless wigs
sex toys for couples
nfl custom jersey
nike air jordan shoes
nike air jordan black and white
nfl shop coupon code

Karar vermek için gerekli bilgileri toplayarak, düşünceli kararlar vermeyi öğrenerek, kendinize düşünme zamanı vererek ve durumu uzun vadeli değerlendirerek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Karar verme becerilerinizi geliştirerek verdiğiniz kararların beraberinde getireceği sonuçları daha rahat karşılayabilirsiniz. Karar verme yeteneklerinizi geliştirmenin yollarını sizler için listeledik. Bu yöntemler sizlere daha akılcı düşünmeyi öğretecek.

1. Durum hakkında bilgi toplayın.


Karar vermeniz gereken soruna ya da duruma dahil olan faktörleri anlayın. İlgili taraflarla konuşun veya bilinçli bir karar vermek için hangi ek bilgiyi araştırmanız gerektiğini anlayın. Kısıtlı bilgilere dayanarak karar vermekten kaçının.

Kritik olarak, karar vermek için gereken önemli bilgilerin neler olduğunu düşünün. Öncelikle en önemli bilgileri listeleyin. Örneğin; liseden sonra ne yapacağınızı planladığınızı varsayalım. Kararınızı etkileyebilecek çıkarlarınızı, okul başarınızı, mali durumunuzu ve ailenizi düşünün. Kararınızı çok az bilgiye dayamaktan ziyade, bilgileri toplamak için kendinize zaman verin. Bunların yanında, yalnızca bilgi toplama aşamasına odaklanıp orada sıkışmayın. Mevcut bilgileri topladıktan sonra, karar verme sürecinizde ilerlemeye devam edin.

2. Duygularınızı yoğun yaşadığınız anlarda karar vermekten kaçının.


Dürtüsel davranmaktan kaçının ve bunun yerine dikkatli, rasyonel düşünmeyi kullanın. En doğru kararı verebilmek için ego, kişilik farklılıkları ya da dürtüsel arzular yerine gerçeklere odaklanın. Endişeli, stresli veya üzgün olduğunuzda karar almak daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Karar almak için kendinize baskı yapmaktan kaçının. Başkalarına bu durumu söylemeyi öğrenin, “En doğru kararı aldığımdan emin olmak istiyorum, bu nedenle bunu daha detaylı bir şekilde düşünüyorum.” demekten kaçınmayın.

3. Kendinize mantıklı kararlar verebilmeniz için zaman tanıyın.


Çoğu zaman, karar vermek için acele etmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Bazen almak üzere olduğumuz kararlar, daha fazla düşünülmesi ve dikkatle incelenmesi gereken büyük kararlar olabiliyor. Hazır olmadığınız halde bir karar vermeye çalışmayın. Duruma bağlı olarak, gününüzü veya haftanızı etkileyebilecek kararlar almak için kendinize en az birkaç saat veya daha fazla zaman ayırmak en doğrusudur. Fakat karar uzun vadeli planlarınızı etkileyecekse, birkaç gün veya daha uzun bir süre karar vermeniz için en doğru süre olacaktır.