09.08.2024

Katar, FIFA Dünya Kupası organizasyonunda İslâm’a yönelik olumsuz algıların değişmesi için çalışmalar yapıyor

FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan müslüman coğrafyasından ilk ülke olan Katar, turnuva sırasında ada ülkesini ziyaret eden yüz binlerce futbol severe İslam’ı anlatmayı ve bu dinle ilgili olumsuz algıları değiştirmeyi hedefliyor.

Katar Ağırlama Merkezi ziyaretçilere İslam’ı anlatmaları için dünyanın her yerinden onlarca Müslüman vaizi Doha’ya davet etti.

Ülkedeki kültür merkezleri, camiler, alışveriş merkezleri gibi yerlere İslam’ı ve Hazreti Muhammed’i tanıtıcı afişler ve broşürler yerleştirildi. Katara kültür merkezi’nde mimarisi Türk mimar Zeynep Fadıllıoğlu tarafından tasarlanan Katara Mescidi de bunlardan biri.

Katar’ın başkenti Doha’daki Katara Kültür Köyü Camisi, İslam’ı tanımak isteyen 2022 FIFA Dünya Kupası taraftarlarının ilgi odağı oldu. Camide görevli, birçok dil bilen erkek ve kadın vaizler, yabancı turistlere İslam dinini ve hoşgörüsünü anlatıyor. ( Serdar Bıtmez – Anadolu Ajansı )

Camiyi ziyaret eden Kanadalı Dorinel ve Clara Popa çifti buraya gelmeden önce Müslümanlara ve bu kültüre karşı ön yargıları olduğunu ama bunun herhangi bir etkileşimleri olmamasından kaynaklandığını belirtti. Clara Popa düşüncelerinin bir kısmının değiştiğini vurguladı. Suriyeli gönüllü Ziyad Fetih de Dünya Kupası’nın milyonlarca insana birçok batılının radikalizmle bağlantılı bulduğu İslam’ı tanıtmak ve yanlış algıları değiştirmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Fetih “Ziyaretçilere daha çok ahlak ve aile bağlarının öneminden komşulara ve gayrimüslimlere saygı göstermenin gerekliliğinden bahsediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Caminin çevresinde kurulan stantlarda gönüllüler soruları cevaplandırırken kahve ve hurma ikram ediliyor. Filistinli Sümeyye en çok sorulan soruların örtünme, çok eşlilik ve kadınların baskı altında olup olmadığı üzerine olduğunu belirtti. Kültür merkezlerinin yanı sıra Doha’da yabancıların ağırlıklı yaşadığı İnci semtinde de duvarlara Hazreti Muhammed’in ahlak üzerine hadisleri yazıldı. Lüks alışveriş merkezlerinin rekalm panolarında da İslam’ı tanıtıcı bilgilere yer verildi.Ülkede bazı kanaat önderleri taraftarların İslam’a davet edilmesi çağrısında bulunuyor. Katar Üniversitesi’nde Şeriat Hukuku Profesörü Sultan bin İbrahim el Haşimi de katıldığı radyo programında Dünya Kupası’nın yeni Müslümanlar kazanmak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. AFP’ye konuşan Haşimi “Eğer uygun ortam olursa yabancıları tatlı dille İslam’a davet ederim, fırsat bulamazsam onlara misafirimiz olduklarını ve insanlar olarak kardeş olduğumuzu söylerim,” ifadelerini kullandı.Haşimi ayrıca İslam’ın zorla din değiştirmeyi kabul etmediğini vurguladı. Katar Din İşleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de devletin hedefinin İslam’a geçenlerin sayısı değil, İslam’la ilgili görüşlerini değiştirenlerin sayısı olduğunu belirtti. Taraftarlarsa turnuvanın İslam’ı tanımak için iyi bir fırsat olduğunu ama kimsenin bir futbol turnuvasında din değiştirmeyeceğini belirtiyor.Sosyal medyada yüzlerce taraftarın İslam’ı seçtiği haberleri yer almasına rağmen AFP’nın bilgi teyit servisi bu iddiaların yalan oldğunu ortaya koymuştu.

Sokaklarda panolara, “Her iyilik bir sadakadır”, “Yarım hurma bile olsa kendinizi (sadakayla) ateşten koruyun, o da yoksa güzel bir söz söyleyin”, “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” hadis-i şerifleri paylaşıldı.

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar, İslami tebliğ faaliyetlerine devam ediyor. Tribünlere 8 dilde İslam’ı ve Kur’an’ı anlatan kataloglar koyan Katar, stat ve otel güzergahlarına Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hadis-i şeriflerini 8 dilde yerleştirilerek gayrimüslimlerin İslam’ı tanımalarına yardımcı oldu. Ayrıca ayet mealleri de panolarda yer aldı.