09.19.2024

Katil İsrail Bir Gecede 700 Filistinliyi Daha Öldürdü

Gazze’de acı bilanço büyüyor

Gazze yetkilileri, işgalci İsrail’in gece saldırılarında 700’den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor.

İşgalci İsrail ve Hamas arasında devam eden savaşın 18. gününe girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 6 bine yaklaştı. Bombardımanın yoğunlaştığı son 24 saatte 700’den fazla Filistinli öldürüldü. İşgalci İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı bölgenin kuzeyindeki hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü duyurdu.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı “Aksa Tufanı” adıyla İsrail’e yönelik başlattığı operasyonun ardından işgalci İsrail’in Gazze’ye saldırıları 18. gününde de tüm vahşetiyle sürüyor.

KATİL İŞGALCİ İSRAİL SALDIRILARINDA ÖLENLERİN SAYISI 6 BİNE YAKLAŞTI

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, “İşgalci İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak 5 bin 791’e yükseldi.” açıklamasını yaptı.

İsrail saldırıları nedeniyle toplamda 2 bin 360 çocuk, bin 292 kadın şehit oldu. Bakanlık Gazze’deki hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü aktardı.

Bakanlık, son 24 saatte çoğu çocuk 3 bin 150 kişide salgın hastalık görüldüğünü duyurdu. İçme ve günlük kullanım suyunun yetersizliği ile kişisel temizlik ihtiyacının karşılanamadığına vurgu yapıldı.

Hastanelerin durumunun kötüleştiği kaydedilen açıklamada, “Gazze Şeridi’ni vuracak ve kontrol edilmesi mümkün olmayacak büyük bir salgın dalgasına” karşı uyarıda bulunuldu.

GUTERRES: ULUSLARARASI HUKUKUN KURALLARI İHLAL EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne hitap eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının Filistin halkına yönelik “toplu cezalandırmayı haklı çıkaramayacağını” söyledi. Guterres, “Filistin halkının sıkıntıları, Hamas’ın korkunç saldırılarını haklı gösteremez.

Ve bu korkunç saldırılar da Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez.” dedi. Bununla birlikte Guterres, İsrail’in Gazze’yi vurmasıyla uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti ve yardımların ulaştırılması için acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

Ancak, “Gazze’de tanık olduğumuz açık uluslararası insancıl hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Açık konuşayım; silahlı bir çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası insancıl hukukun üstünde değildir.” diyen Guterres, Güvenlik Konseyi oturumunda İsrail’in adını açıkça anmadı.

Mısır ile Gazze arasındaki sınır kapısına bizzat giderek yardımların geçişine izin verilmesini isteyen Guterres, şu ana kadar üç yardım konvoyunun Refah sınır kapısından geçişini memnuniyetle karşılayarak şu ifadeleri kullandı: “Ancak bu, ihtiyaç okyanusunda bir damla yardımdır. Ayrıca Gazze’deki BM yakıt stoklarımız da birkaç gün içinde tükenecek. Bu da başka bir felaket olur. Büyük acıları dindirmek, yardımların daha kolay ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak ve rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için, acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum.”

Gutrees ayrıca Gazze’de en az 35 BM çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas’ın İsrail’deki saldırılarını dehşet verici ifadeleriyle kınadı.