06.23.2024

Katledilen Şenyaşarlar anıldı: ‘Emine anne katliamı teşhir etti’

Altı yıl önce katledilen Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar, mezarları başında anıldı. Hatimoğulları, “Vicdan sahibi herkesi ortak bir tavır sergilemeye ve Emine annenin taleplerinin yanında durmaya davet ediyorum” dedi.

Suruç’ta 14 Haziran 2018’de AKP’nin eski milletvekili Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından öldürülen baba Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar, ölümlerinin altıncı yıldönümünde mezarları başında anıldı.

Suruç Asri Mezarlığındaki anmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar ve olayda yaralı kurtulan DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

‘SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ’

Burada açıklama yapan DEM Parti Urfa il Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, “Sözün bittiği yerdeyiz, Suruç mezarlığındayız. Bir katliamın yaşandığı Suruç ilçesi. Yıllar geçmesine rağmen adalet arayışının yerine getirilmediği bir yer. Emine annenin bu adalet mücadelesi ve adalet arayışının yanında her zaman yer alacağımızı, adalet sağlanana dek yanında duracağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.

‘EMİNE ANNE KATLİAMI HER YERDE TEŞHİR ETTİ’

Şenyaşar ailesinin yaşadıklarını “Kelimelerle anlatılamayacak büyük bir acı” olarak tarif eden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Kürt halkının, ailenin ve bu ülkede yüreği demokrasinden yana olan herkesin başı sağ olsun. Çünkü bu gerçekleşen cinayet değil bir katliam. Bu, cinayeti aşan bir şeydir. Bu, düpedüz işlenmiş, gerçekleşmiş bir katliamdır ve bu katliamda Emine anne yıllardır bugün mezarda duyduğumuz çığlığını duyuyoruz. Emine anne susmadı, bu katliamı her yerde teşhir etti. Emine anne, Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerine, Türkiye’deki bütün yetkililere, bütün herkese şunu dedi: Benim çocuklarım katledildi, benim eşim katledildi ve burada herkesin bir ihmali var.’ Sistematik bir katliam gerçekleştiğini kendisi ana diliyle ama hepimizin anlayacağı bir duyguyla anlattı.”

‘BU KATLİAMDA HERKES SORUMLUDUR’

Katliamın yaşandığı günü hatırlatan ve dava sürecine değinen Hatimoğulları, şöyle devam etti:

“Dava sürecini takip eden bütün kamuoyu çok iyi biliyor. Seçim döneminde AKP milletvekili, adayı ailesiyle birlikte Şenyaşar ailesinin işyerlerine gelerek, sözüm ona seçim propagandası yaparken adeta tehdit ve hakaret edercesine ve daha sonra bir katliamla gerçekleşecek bir süreci kendileri başlattı. Ve bu süreç başladığı andan itibaren hem işyerindeki kamera kayıtlarını ortadan kaldırdılar hem de daha sonra baba Şenyaşar’ı katlettikleri hastanenin bütün kayıtlarını ortadan kaldırdılar. Bakın, gerçekleşen bu katliamda kolluk kuvvetleri başta olmak üzere AKP’nin Urfa teşkilatı ve AKP’den milletvekili seçilmiş olan zat başta olmak üzere herkes sorumludur.”

‘TÜP İLE KATLİAM GERÇEKLEŞTİRDİLER’

“Bütün delilleri bilerek sistematik bir şekilde karattılar. Şimdi üç ağır kaybını yaşamış olan Şenyaşar ailesi, Emina annenin iki evladı ve eşi şu an mezarda ama bir oğluna da neredeyse ağırlaştırılmış müebbet şeklinde bir ceza verilmiş ve şu an cezaevinde. Onun dışında doğru düzgün yargılanan yok. Onun dışında doğru düzgün ceza alan yok. Onun dışında bu cinayeti işleyen AKP’li vekilin ailesinden doğru düzgün yargılanan yok. Oysa onlar hastaneye kadar aileyi takip edip, yaralı olanları da ‘öldürün’ diye bağırdılar. Ve orada aslında sağlık için bulundurulan tüp ile cinayet işlediler, katliam gerçekleştirdiler. Şifa aracı olarak hastanede bulundurulan aleti, onlar bir katliam malzemesine çevirdiler.

Biz bunu asla kabul etmedik, etmeyeceğiz. Emine annenin önce Urfa’da başlatmış olduğu adalet nöbetine, şimdi de adalet bakanlığı önünde sürdürdüğü adaletin nöbetinde bütün haklı taleplerinin yanındayız. Vicdan sahibi herkesi ortak bir tavır sergilemeye ve Emine annenin taleplerinin yanında durmaya davet ediyorum.”

FERİT ŞENYAŞAR: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Katliamdan yaralı kurtulan DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ise şöyle konuştu:

“Bu katliam ailemiz nezdinden bütün Kürt halkına yapılmıştı. Bu katliam yapılırken yüzlerce polis izledi. Bu katliamı yapan AKP’nin eski bir milletvekili katildir. Bu katil ve azmettiren kişi yargı tarafından cezalandırılmasa da halkın gönlünde cezalandırılmış ve Suruç dışında bir yerde saklanıyor. Bu katliamın arkasında aynı zamanda zalim Erdoğan vardır. Katliamı yapan şahıs Erdoğan’ın arkasına saklanmıştır. Bunun için yargı işlemiyor. Erdoğan’ın iktidarı düştüğünde katliamı yapan kişi ve göz yuman herkes yargılanacaktır. Hak ettikleri cezayı çekecekler. Biz gücümüzü halkımız ve haklılığımızdan alıyoruz. Hiçbir güç Erdoğan’ı devirmese de annelerin ahı devirecektir. O güne kadar mücadelemiz devam edecek.”