09.20.2024

Kendini tanımak için 12 kusursuz yöntem

İnsanın kendini tanıması zordur ama bu yolda ortaya koyacağın çaba kesinlikle kayda değerdir. “Kendini bilmek bilgeliğin başlangıcıdır.” Socrates’e atfedilen ve kendini tanımanın değerini ortaya koyan bir sözdür. Kendini tanıdığında tam olarak neyi bilmiş olacaksın? Aslında hayatın için gerekli olan her şeyi.

İnsanın kendini tanıması aynı zamanda kendini bulması anlamına gelir. Kendini tanımayı başladığın zaman, hayatın boyunca atıp atabileceğin en ihtişamlı adımlardan birini atmış olursun. Kendi kendine yetmeye başlayabilirsin. Kendi işlerini daha kolay halledebilirsin.

İnsanın kendini tanıması zordur ama bu yolda ortaya koyacağın çaba kesinlikle kayda değerdir. “Kendini bilmek bilgeliğin başlangıcıdır.” Socrates’e atfedilen ve kendini tanımanın değerini ortaya koyan bir sözdür. Kendini tanıdığında tam olarak neyi bilmiş olacaksın? Aslında hayatın için gerekli olan her şeyi.

Bilinçlenmeye çalışmalısın

Bilinçlenme aşaması kendini daha iyi tanıman için atman gereken ilk adımdır. Bu adım gayet basit ve anlaşılırdır. Yapman gereken kendine yol göstermektir. Kendini daha iyi tanımak istiyorsan atabileceğin daha farklı adımlar olabilir ama en iyisi bilinçlenme aşamasıyla başlamaktır.

Diğerlerinin düşüncesinden uzaklaşmalısın

Bilinçlenme aşamasının ikinci evresinde ise diğer insanların düşüncelerinden uzaklaşmalısın. İnsanların büyük bir kısmı benzer yapıda hayata sahiptir. Okulu bitirmek, iş bulmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, torun sahibi olmak şeklinde devam eden bu yapı her bir kimse tarafından her bireye tavsiye edilir. Sonucunda ise toplumun/çevrenin istediği şekilde bir birey olabilirsin fakat kendin olamayabilirsin.

Hayatında beyaz bir sayfa açmalısın

Bilinçlenme aşamasında son adıma geçmeden önce kendine en büyük iyiliği yapmalısın ve hayatında beyaz bir sayfa açmalısın. Bu beyaz sayfanın kolayca karalanmasına izin vermemelisin. Kötü alışkanlıklarından vazgeçmelisin. Sigara, alkol, aşırı yemek yeme gibi alışkanlıkların varsa bunları bırakmalısın. Alışkanlıklar insanın yaşayış şeklini belirler. Bu nedenle daha faydalı alışkanlıklar edinmeye çalışmalısın.

Kendine değer katmaya çalışmalısın

Bilinçlenme aşamasından başarılı bir biçimde geçmiş durumdaysan artık kendini tanımaya çok yakın olabilirsin. Hatta kendini tanımayı başarmış bile olabilirsin. Fakat kendini tanıdıktan sonra her şeyin bittiğini düşünmemelisin. Yeni hedefin kazanma aşamasına geçiştir. Kendine değer katmaya başlamalısın.

Destek olacak birilerini bulmalısın

Kazanma aşamasında işini en çok kolaylaştıracak şey sana destek olabilecek birilerini bulabilmektir. Bu profesyonel bir yardım (psikolog, yaşam koçu veya akıl hocası vb.) olabileceği gibi seni yakından tanıyan bir kişi (iyi bir dost vb.) olabilir. Sürekli olarak danışabileceğin ve hatalar yaptığında sana destek olup doğruyu gösterebilecek kişiler kendini tanıdıktan sonra sana fazlasıyla katkı sağlayacaktır.

Bakış açısını değiştirmelisin

Bakış açını değiştirmek sandığın kadar kolay olmayabilir. Gerçekten uzun süre kendinle dahi mücadele etmen gerekebilir. Fakat verdiğin mücadele seni sonucunda doğru noktaya ulaştıracaktır. Hayatında yer alan her insanı sevmek ve onunla mutlaka yakın ilişki kurmak zorunda değilsin. Bunun farkında olup gerekli adımları atmalı ve sana hiçbir değer katmayan insanlarla arana mesafe koymayı başarmalısın.

Kendini sorgulamalısın

Bakış açını değiştirmek için en etkili adım kendini sorgulamaktır. Kendini sorgulamalısın, zor ama etkileyici sorular sormaya çalışmalısın. Sorulara vereceğin cevapları bir kenara not etmelisin. Aynı soruyla tekrar karşılaştığında yeni cevaplar üretmek veya aynı cevabı yeniden vermek durumunda kalmaktan kurtulabilirsin.

Harekete geçmelisin

Artık kendinizi tanıyorsun. Bu sana yola çıkma konusunda yeterli bir neden sunmaktadır. Yola çıkıp yapmak istediklerini yapmaya başlamalısın. Gezmek istiyorsan gezmeli, çalışmak istiyorsan çalışmalı, kendini değiştirmek istiyorsan değişimi gerçekleştirmelisiniz. Sonuç olarak neyi yapmak istiyorsanız size katkı sağladığı müddetçe onu yapmalısınız.