05.20.2024

Kimlerin emekliliği iptal edilebilir

SGK, geriye dönük denetim ve incelemeler sonucu emekli aylığı işlemlerinde hata tespit ettiğinde aylığı azaltabildiği gibi emekliliği tümüyle iptal edebiliyor. Ödenmiş aylıkları da geri isteyebilir

Armağan Çağlayan, beş yıl önce emekli olan bir arkadaşının emeklilik işlemlerinde hata yapıldığını, beş yıldır aldığı aylığı faiziyle geri istendiğini belirtti.

Ahmet Kıvanç gündem olan konuyla ilgili “Kimlerin emekliliği iptal edilir?” sorusunu yanıtladı.
“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli aylığı bağlandıktan sonra geriye dönük denetim ve incelemeler yapıyor” diyen Kıvanç, “Bu yıl emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanmak için yaklaşık 2 milyon kişi mart – nisan aylarında emeklilik başvurusunda bulundu. SGK yılda normalde 400 bin kişiye emekli aylığı bağlarken, bu yıl başvuran EYT’lilerin büyük kısmına 2-3 aylık süre içinde aylık bağlama işlemi gerçekleştirildi.
Yoğunluk olmayan normal zamanlarda bile emeklilik işlemlerinde birtakım hatalar yapıldığı sonradan tespit edilebiliyor. EYT kapsamında gerçekleştirilen emeklilik işlemlerinin önümüzdeki yıllarda incelenmesi sırasında da hatalı işlemler ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

İncelemeler sonucunda hatalı bağlandığı tespit edilen emekli aylıklarının iptal edildiğini vurgulayan Kıvanç, “Ödenmiş aylıklar da geri istenebiliyor. Bazı durumlarda ise emekli aylığı eksik bağlanmış olabiliyor. Bu kişilerin ise aylıkları düzeltilerek geriye dönük eksik aylıkları ödeniyor” dedi.